Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyskt flyktingbesked ogillas i Sverige

Från 2016
Uppdaterad 11.03.2016 19:48.
Thomas de Maiziere och Morgan Johansson
Bildtext Tysklands inrikesminister Thomas de Maiziere och Sveriges justitieminister Morgan Johansson i Berlin 23.2.2016.
Bild: EPA/WOLFGANG KUMM

Migrations- och justitieminister Morgan Johansson (S) säger att Sverige och andra länder kan ställa Tyskland inför EU-domstolen om Tyskland inte tar emot de flyktingar som återsänds till landet enligt Dublinförordningen, rapporterar SVT.

Det här berör i praktiken de flesta EU-länder, säger Johansson. Enligt honom kan frågan föras till EU-domstolen om Tyskland står fast vid sitt beslut.

Johansson konstaterar att Tyskland är under stor press på grund av de stora mängderna flyktingar - men att det inte innebär att man får bryta mot Dublinreglerna.

– Det är överraskande eftersom Tyskland brukar hålla sig till EU-regler. Man brukar kunna lita på Tyskland i det avseendet, säger Johansson enligt Sveriges Radio.

I Tyskland är asylprocessen uppdelad i två steg, först en registrering och sedan en formell asylansökan. Tyskland kommer nu att ta emot bara de flyktingar som har genomgått båda stegen innan de begett sig vidare till ett annat land.

Personer som har registrerats i Eurodac i Tyskland, men som ännu inte har lämnat in en formell asylansökan, tas inte längre tillbaka till Tyskland för prövning om de har sökt sig vidare till ett annat land.