Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Historiskt steg: Kuba och EU normaliserar sina relationer

Från 2016
EU:s utrikeschef  Federica Mogherini och Kubas utrikesminister Bruno Rodriguez
Bildtext EU:s utrikeschef Federica Mogherini och Kubas utrikesminister Bruno Rodriguez
Bild: EPA/ALEJANDRO ERNESTO

EU och Kuba har undertecknat ett avtal om att normalisera sina relationer. Avtalet kunde undertecknas efter två år av intensiva förhandlingar.

Avtalet gör det möjligt för EU att ingå ekonomiskt samarbete och föra en politisk dialog med Kuba.

- Det här är ett historiskt steg för våra relationer, sade EU:s utrikeschef Federica Mogherini under en ceremoni i Havanna i dag.

EU-ländernas och Kubas regeringar måste ännu bekräfta avtalet. EU har liknande avtal med alla andra länder i Latinamerika och Karibien. Det kommuniststyrda öriket Kuba har varit det enda latinamerikanska land som inte har haft ett internationellt samarbetsavtal med EU.

Obama till Kuba den 20 mars

Kubas förra ledare Fidel Castro gav över makten till sin bror Raul år 2006, och efter det började landet småningom öppna sig för privat företagsamhet - utan att genomföra någon större politiskt förändring.

USA och Kuba började normalisera sina relationer i december 2014. USA:s president Barack Obama besöker Kuba den 20 mars.

Trots att relationerna har värmts upp upprätthåller USA fortfarande ett ekonomiskt embargo mot Kuba. Det gör det svårare för europeiska företag med amerikanska kopplingar att samarbeta med Kuba.

Strax efter Obamas besök kommer rockgruppen Rolling Stones att besöka Kuba för första gången.

Havanna
Bildtext Havanna.
Bild: EPA

Diskussion om artikeln