Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fitch sänkte Finlands kreditvärdighet till AA+

Från 2016
Uppdaterad 12.03.2016 11:39.
Kreditvärderingsinstitutet Fitch
Bild: EPA/ANDREW GOMBERT

Kreditvärderingsinstitutet Fitch har ändrat klassificeringen för Finland och sänker betyget från bästa möjliga AAA till AA+. Orsaken till nedgraderingen är de svaga tillväxtutsikterna och skuldutvecklingen.

Finland definieras också som ett relativt litet - och därmed sårbart - land som har visat sig vara känsligt för yttre chocker.

Enligt Fitch är framtidsutsikterna stabila.

Kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor's sänkte i oktober 2014 sitt betyg för Finland till AA+.

Av de tre stora kreditvärderingsinstituten är det bara Moody’s som fortsättningsvis ger Finland toppbetyget AAA.

Stubb: Kan inte fortsätta som vanligt

Finansminister Alexander Stubb (Saml) kommenterar i sin blogg Fitchs beslut och uppmanar finländarna att ta situationen på allvar.

– Sänkningen av kreditklassificeringen är ingen ”business as usual”-varning där allt kan fortsätta som vanligt efteråt. Det är ett tecken på att man utifrån har börjat förlora tron på Finlands förmåga att förnya sig, skriver Stubb.

Sänkningen är också bekymmersam, enligt Stubb, eftersom alla andra större nordiska länder har ett högre betyg.

– Finland drar nytta av att vara en del av den nordiska familjen i många placerares och observatörers ögon.

Stubb varnar för att det kan räcka bra länge innan Finland igen ses som en del av den nordiska familjen om trovärdigheten rubbas. Utvecklingen av Finlands offentliga skuld är också ohållbar i europeiska mått mätt, anser Stubb.

Alexander Stubb
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

I sitt blogginlägg betonar Stubb vikten av strukturomvandlingar och en balansering av den offentliga ekonomin, samt uppmanar arbetsmarknadsparterna att enas om konkurrenskraftsavtalet.

I ett brev till Stubb har också EU-kommissionen uttryckt oro över skuldsättningen, budgetunderskottet och risken med att inte genomföra reformer i tillräckligt rask takt.

Reformbehov

Även Nordeas chefsekonom Aki Kangasharju säger att Finland inte har varit tillräckligt snabb med att förnya sin ekonomiska struktur.

Betygssänkningen är ett meddelande till hela det finländska samhället att reformer måste genomföras i tid och genast, säger Kangasharju.

– Annars betyder det att också Moody's sänker kreditbetyget.

Dessutom har den hårda konkurrensen inom exporten bidragit. För Kangasharju kom det inte heller som en överraskning att Fitch valde att sänka betyget.

Kreditvärdighet baserar sig på landets förmåga att återbetala sina skulder. Ju bättre kreditklass ett land har, desto mer trovärdig är dess betalningsförmåga.

Diskussion om artikeln