Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryska FSB förbjöd utlänningar i skidlopp

Från 2016
Skidåkning
Bildtext Arkivbild
Bild: Pixabay

Ryska säkerhetspolisen FSB har sett till att skärpa kontrollen av gränsen till Finland. Kontrollen är nu så pass strikt att FSB till och med förbjöd utlänningar att delta i ett skidlopp i Lappland.

Det årliga internationella skidloppet Vänskap arrangeras på lördagen i Lappland. Omkring ett tusen personer deltar i det tolv kilometer långa loppet. En tävling som har arrangerats för att fira samarbetet i Barentsregionen sen 1995.

Men i år kunde inte alla som ville delta. Ryska säkerhetspolisen FSB, som ansvarar för gränsområdet, meddelade arrangörerna att enbart ryska, norska och finska medborgare får ställa upp. Alla andra utlänningar stoppas.

Tävlingen startar i ryska Rajakoski och spåret löper både över den finska och norska gränsen. Halva sträckan finns på rysk mark, en kilometer av spåret löper i Finland och fem i Norge. Alla deltagare har rätt att fritt korsa riksgränserna.

Enligt den ryska nyhetsbyrån Severpost beslöt FSB att skärpa reglerna då man var rädd för att asylsökande från främst Afghanistan, Bangladesh och Syrien skulle ställa upp i tävlingen och på så vis ta sig över gränsen till Finland eller Norge.

Presidentens order

För ett par veckor sen uppmanade president Putin FSB att skärpa kontrollen av flyktingströmmar som rör sig genom Ryssland. FSB verkar nu ha tagit uppmaningen på största allvar och engagerar sig även i idrottsevenemang.

Sen början av året har nästan 1 100 personer sökt asyl vid gränsstationerna i finska Lappland. Men den senaste veckan har trafiken tagit slut, främst på grund av att FSB igen börjat kräva giltiga resedokument.

I fredags rapporterade den ryska nättidningen Fontanka att allt fler asylsökande återvänder till S:t Petersburg från Murmansk.

En del asylsökande har försökt ta sig vidare till Estland. Men även den rutten är stängd. Ryska myndigheter anhöll den här veckan tre personer från Bangladesh när de illegalt försökte ta sig över den rysk-estniska gränsen vid Narva.

Ryska myndigheter har också börjat utvisa utlänningar vars turistvisum gått ut. I Petersburg gavs den här veckan minst 40 domstolsbeslut om utvisning.