Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fredssamtal om Syrien hotas inte av brott mot eldupphör

Från 2016
Uppdaterad 12.03.2016 15:10.
Syrier protesterade på fredagen mot misstänkta brott mot eldupphöret i stadsdelen Douma i Damaskus utkanter.
Bildtext Syrier protesterade på fredagen mot misstänkta brott mot eldupphöret i stadsdelen Douma i Damaskus utkanter.
Bild: EPA/MOHAMMED BADRA

Både regeringen och oppositionen i Syrien har nu bekräftat att de deltar i fredsförhandlingar i Genéve på måndag trots anklagelser om brott mot eldupphöret.

Oppositionens förhandlingsdelegation HNC ( High Negotiations Committee) bekräftade på fredagen att den deltar i fredsförhandlingarna som förs indirekt med FN-sändebudet Staffan de Mistura som medlare.

Det syriska utrikesministeriet meddelade på lördagen att regeringens förhandlare åker till Genéve på söndag och stannar kvar minst ett dygn.

- Vår delegation åker till Genéve i morgon. Vi väntar i 24 timmar och om ingen är där så återvänder vi hem, sade utrikesminister Walid Muallem i Damaskus.

Assad röd linje

Oppositionsdelegationen HNC vill få till stånd en övergångsregering utan president Bashar al-Assad, vilket den syriska regeringen anser vara orimligt.

- Vi kommer inte att tala med någon som vill tala om presidentens ställning. Bashar utgör en röd linje, sa utrikesminister Muallem.

HNC kontrade genast med att regeringen har förhindrat fredsförhandlingarna redan innan de har börjat med sin vägran att diskutera Assads öde.

- Jag tror att han sätter spikar i Genéves kista. Muallem stoppar Genéve innan den har börjat sa Monzer Makhous som är medlem i HNC

FN-sändebudet Staffan de Mistura säger att parterna bör diskutera en övergångsregering och en grundlagsreform innan man kan ordna fria val inom ett och ett halvt år.

Fredssamtalen på måndag sammanfaller med femårsdagen av konflikten, som började med en liten protest i Damaskus den 14 mars 20011. Protesterna spreds därefter till staden Deraa i södra Syrien.

USA och Ryssland diskuterar brott mot eldupphöret

Representanter för Ryssland och USA träffas på lördagen för att diskutera oppositionens klagomål om brott mot det rådande avtalet om eldupphör i Syrien.

- Våra förhandlare träffas både i Amman och i Genéve och går igenom klagomålen i detalj, säger USA:s utrikesminister John Kerry. Han ska därefter tala med sin ryske kollega Sergej Lavrov i telefon.

Det Syriska mänskorättsobservatoriet uppger att minst sju civila dödades i flygattacker i oppositionskontrollerade områden i staden Aleppo på fredagen.

Kerry säger ändå att eventuella brott mot avtalet om eldupphör inte får förhindra att fredssamtalen i Genève återupptas som planerat på måndag.

Enligt Kerry vill man inte diskutera eventuella brott mot avtalet i offentligheten för att de inte ska äventyra fredsprocessen.

Diskussion om artikeln