Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Aktias chefsekonom inte överraskad över sänkt kreditvärdighet

Från 2016
Aktias chefsekonom Heidi Schauman
Bild: Yle

Aktias chefsekonom Heidi Schauman är inte överraskad över att kreditvärderingsinstitutet Fitch har sänkt kreditvärdigheten för Finland.

- Det var väntat att en sådan vändning kommer i något skede, säger Schauman.

- Det här avspeglar mycket väl den finska ekonomins läge just nu och framtidsutsikterna är fortfarande mycket svaga. Det avspeglar också problemen med ekonomin i den offentliga sektorn.

Schauman tror inte att nedgraderingen har några väldigt stora omedelbara verkningar men på längre sikt ökar riskerna. Senare kan den öka kostnaderna för Finlands låneskötsel.

- Finland kommer i framtiden att vara mera utsatta för chocker än vad vi har varit vana vid.

- Man litar mindre på Finland än tidigare. Om det blir en trend kan det bli skadligt, säger Schauman.

Reformbehov

Nordeas chefsekonom Aki Kangasharju säger att Finland inte har varit tillräckligt snabb med att förnya sin ekonomiska struktur.

Betygssänkningen är ett meddelande till det finländska samhället att reformer måste öras i tid och genast, säger Kangasharju.

- Annars betyder det att också Moody's sänker kreditbetyget.

Inte heller Kangasharju är överraskad över att Fitch valde att sänka kreditvärdigheten.

Kreditvärderingsinstitutet Fitch skrev på fredagen ner Finlands betyg från bästa möjliga AAA till AA+. Standard & Poor's har redan tidigare skrivit ner Finlands kreditvärdighet till AA+ medan Moody's hittills har hållit kvar Finland i den översta klassen.