Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Norden kan behöva egen gränspolitik"

Från 2016
Uppdaterad 13.03.2016 12:34.
Finlands statsminister Juha Sipilä och Norges statsminister Erna Solberg
Bild: Ingemo Lindroos/Yle

En gemensam nordisk gränspolitik som kan tas i bruk ifall det europeiska systemet kraschar. Det diskuterade statsminister Juha Sipilä när han besökte sin norska kollega Erna Solberg.

Flykting- och gränspolitikfrågorna var de främsta samtalsämnena när Juha Sipilä träffade Erna Solberg under ett gemensamt möte, i samband med VM i skidskytte i norska Holmenkollen.

Nyligen föreslog den danska statsministern Lars Løkke Rasmussen att Norden skulle ha en gemensam gränsbevakning vid Nordens yttre gränser. Sipilä och Solberg vill att EU i första hand försöker lösa gränsproblematiken inom Schengen. Men om det inte lyckas kan det vara bra att ha nordiska lösningar, som en reservplan, sade ministrarna.

- Bakom det finns en oro för att den fria rörligheten, som vi länge har haft i Norden, inte ska störas trots krisen. Och vad vi kan göra för att den ska räddas oberoende av vad som händer, säger Sipilä.

- Det är viktigt att vi samarbetar i Norden, när vi kanske lyfter egna gränskontroller. Annars skyfflar vi problemen på varandra. Om Europa får gränskontrollerna att fungera så behöver vi inte en nordisk lösning. Men annars kan vi behöva det, säger Solberg.

Flyktingsströmmen från Sverige leder till krislag

Samtidigt finns förslag som tyder på att den fria rörligheten i Norden kan bli ännu mer begränsad. Norges regering håller på och gör en undantagslag för att i framtiden kunna stänga gränsen till Sverige, för asylsökande som kommer från andra länder än konfilktområden. Förslaget har fått kitik för att gå emot asylrätten.

- Om det europeiska systemet för gränskontroller bryter samman, behöver vi ett system som vi kan ta i bruk om det blir nödvändigt, säger Solberg.