Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Terrororganisationen IS är kluven

Från 2016
Brottsutredare utanför konsertsalen Bataclan, där ett nittiotal människor miste livet.
Bildtext Brottsutredare utanför konsertsalen Bataclan, där ett nittiotal människor miste livet. Terrororganisationen IS ligger bland annat bakom attacken i konsertlokalen Le Bataclan.
Bild: Laurent Dubrule / EPA

Terrororganisationen IS verksamhet slits mellan islamister och de sekulära irakierna från Saddam Husseins Baathparti som USA upplöste. Det finns två olika skolor inom IS, säger terroristforskaren Hans Brun.

Den Islamiska staten, IS, har drabbats både av avhoppare, minskande oljeintäkter och förluster i markstriderna med kurderna och av de ökade flygräderna mot IS ställningar.

Splittringen syns också av avhopparen som deserterade från IS och avslöjade hemliga dokument med namnen på 22.000 aktivister inom IS.

- Det kan mycket väl vara så att det finns några som vill plantera vilseledande information för att sätta yttre press på IS, säger Hans Brun som är terroristforskare vid King's College London.

Hans Brun, terroristforskare vid King's College London
Bildtext Hans Brun, terroristforskare vid King's College London
Bild: AR Media

- Men det kan också vara så att läckan är ett sätt att inifrån sätta press på sina egna medlemmar och tvinga dem att kämpa hårdare, både i Irak och Syrien men även på andra ställen, säger Brun.

"En fantastisk guldgruva"

Flera experter på underrättelseverksamhet och säkerhetsverksamhet ser de stulna dokumenten från IS som en lyckträff utan like.

- En fantastisk kupp, säger Richard Barett, tidigare chef för de globala antiterroroperationerna vid brittiska MI6. Det avslöjade registret ger detaljerade uppgifter om IS självmordsterrorister och infiltratörer.

- Det är en fantastisk guldgruva med information av enorm betydelse i synnerhet för säkerhets- och underrättelsetjänster, säger Barett.

Avhopparen som lämnade uppgifterna till Sky News uppges ha namnet Abu Hamed. Han deserterade i protest mot sekulariseringen av IS som han anser har övergett principerna för islam.

Sekulära irakier och jihadister

Desertören kan representera en mer utbredd kritik inom terrororganisationen som gäller hela uppbyggnaden och bakgrunden till IS.

- Det finns ett stort antal irakiska före detta Baathmedlemmar som är militärer eller byråkrater inom IS. De har vuxit upp och gjort karriär i den ganska sekulära stat som var Saddam Husseins värld. De arbetar fortfarande med ett sekulärt tänk, säger Brun till Svenska Yle.

- De har två olika skolor inom IS. Dels den här klassiska al-Qaida-jihadismen men dels också den sekulära traditionen som kommer från de irakiska medlemmarna.

Också Hans Brun säger att medlemsregistret från Islamiska staten kan hjälpa myndigheterna i olika länder att spåra upp tidigare okända IS-medlemmar och förebygga terrorattacker.

Den här typen av information är direkt skadlig för IS. Om listan är äkta får den inte läcka ut.

― Hans Brun

Det har redan framkommit att några av namnen på IS-listan var direkt inblandade i terrorattackerna i Paris i november 2015.

- Det bekräftar listans tillförlitlighet men också behovet av ett effektiverat europeiskt samarbete mellan England och EU, säger britten Rob Wainwright.

Han är numera chef för Europol, den europeiska polisbyrån för hela EU.

- Den här typen av information är direkt skadlig för IS. Om listan är äkta får den inte läcka ut, säger Hans Brun till TT.

IS fungerar som en nazistorganisation

Den tyska tidningen Der Spiegel fick ifjol ensamrätt till dokument som avslöjade hur brutalt och effektivt IS spionerade på syrierna som tvingades ansluta sig till terroristerna.

Det finns stora likheter mellan jihadismen som ideologi och nazisterna, absolut. Både när det gäller synen på människor, hur man använder våld och hur man marknadsför sitt våld.

― Hans Brun

Dokumentet visade att IS grundades och organiserades av en Haji Bakr som varit underrättelseofficer vid Saddam Husseins flygvapen. Verksamheten går att jämföra med den östtyska hemliga polisen Stasi och med Hitlers SS i Nazityskland, visade tidningen.

Kan man då se Islamiska staten som en arabisk nazistorganisation?

- Ja, det finns stora likheter mellan jihadismen som ideologi och nazisterna, absolut. Både när det gäller synen på människor, hur man använder våld och hur man marknadsför sitt våld.

- Så det finns likheter. Det har jag hävdat i flera år, absolut, säger Hans Brun.

Diskussion om artikeln