Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Upp till en miljon marockaner protesterade mot Ban Ki-moon

Från 2016
Upp till en miljon marockaner protesterade mot FN-chefen Ban Ki-moons uttalande om ockuperade Västsahara
Bildtext Upp till en miljon marockaner protesterade mot FN-chefen Ban Ki-moons uttalande om ockuperade Västsahara i huvudstaden Rabat
Bild: EPA/ABDELHAK SENNA

Upp till en miljon marockaner deltog igår i en protest mot FN:s generalsekreterare Ban Ki-moons uttalande om ockuperade Västsahara nyligen.

Demonstranterna drog genom huvudstaden Rabat i protest mot Bans uttalande om Västsahara som Marocko ockuperade år 1975 då Spanien lämnade sin forna koloni.

Demonstranterna skanderade slagord som att "Sahara är vårt" och många bar på bilder av kung Mohammed VI.

Ban Ki-moon talade nyligen om Västsahara som "ockuperat område" då han besökte ett flyktingläger för sahrawi-flyktingar i Algeriet tidigare den här månaden.

Han vädjade också om genuina förhandlingar utan förhandsvillkor under sitt besök. Marocko betraktar det mineralrika området som sin södra provins och vägrar i praktiken att förhandla om konflikten.

FN kräver folkomröstning om självständighet

- Generalsekreteraren inser att det råder olika åsikter om Västsahara, men han tror fortfarande att det är viktigt att lösa den långvariga tvisten efter 40 år, säger FN-talesmannen Stephane Dujarric.

Internationella Domstolen i Haag har avvisat Marockos anspråk på området och inget land erkänner Marockos rätt till Västsahara.

En klar majoritet av invånarna i Västsahara är sahrawier, ett arabiskt nomadfolk med sitt eget språk. Många av dem har anslutit sig till rebellgruppen Polisario som kämpar för självständighet.

FN betraktar Västsahara som ett icke-självstyrande område som ska avkoloniseras.

Världsorganisationen har därför i åratal försökt anordna en folkomröstning om Västsaharas självständighet, men Marocko har motsatt sig och erbjuder i stället större självstyre som en kompromiss.

Diskussion om artikeln