Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finländsk satellit kan få undersöka asteroid

Från 2016
Illustrationsbild av en satellit nära ett asteroidpar.
Bildtext Illustrationsbild av satelliten nära asteroiden.
Bild: Aalto-universitetet

En finländsk satellit kan få möjligheten att undersöka en asteroid. Satelliten skulle skickas upp med två rymdsonder som Europas och USA:s rymdmyndigheter överväger att skicka iväg mot asteroiden Didymos.

Den finländska satelliten konstrueras av forskare på Teknologiska forskningscentralen VTT, Aalto-universitetet och Helsingfors universitet. Den ska undersöka vad asteroiden består av.

Asteroider är ofta täckta av ett lager damm, men under det kan man hitta värdefulla mineraler, till exempel platina.

Det speciella med asteroiden Didymos är att den har en egen måne. Ett syfte med rymdprojektet är att undersöka hur månens bana ändras när rymdsonderna kolliderar med asteroiden. Den kunskapen kan vara viktig om man i framtiden vill ändra banan hos en asteroid som hotar jorden.

Beslutet om rymdsonderna fattas i december. Under sommaren nästa år får de finländska forskarna veta om deras satellit ingår i projektet. Huruvida forskarna deltar eller inte beror också på om det blir aktuellt med statlig finansiering.

Satellitens resa skulle börja år 2020. Det räcker två år innan den når asteroiden, som då är så nära jorden som möjligt.