Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Postlådor sprängs i Pernå

Från 2016
Söndersprängd postlåda i Västermalm i Jakobstad.
Bildtext Det här blir resultatet när en postlåda sprängs. (Arkivbild)
Bild: Privat

För drygt två månader sedan var det Isnäsborna i Pernå som var utsatta. Nu har någon sprängt postlådor också i Forsby och i Pernå kyrkoby.

Enligt ögonvittnen handlar det inte om pojkstreck. Postlådorna har sprängts av bilburna människor.

Höga lågor

- Jag vaknade strax före klockan fyra på lördag morgon av att jag hörde en bil och trodde att det var morgontidningen som var försenad. Plötsligt small det och jag tittade ut genom fönstret för att se vad som står på. Då såg jag min egen postlåda i ljusan låga, berättar Tuula Hannus.

Hannus berättar att lågorna var flera meter höga och att hon sprang ut med ett ämbar vatten för att kväsa elden. Hon berättar också att hon tyvärr inte hade sinnesro nog för att försöka identifiera bilen innan den försvann.

Det hon i alla fall vet, är att gärningsmännen var två, för bilen började redan rulla, när den man som placerade raketen i postlådan skulle sätta sig på platsen bredvid föraren.

Inga spår

Vid polisinrättningen i Borgå bekräftar kommissarie Leif Malmberg att de fått ett antal anmälningar om skadegörelse av postlådor i Forsby och Pernå kyrkoby, men att de inte har några som helst spår av gärningsmännen.

- Det verkar vara en trend på gång nu för sabotage av det här slaget, säger Malmberg.

Polisen kopplar inte ihop sprängningen av postlådorna vid nyår med sprängningarna drygt två månader senare i Forsby och Pernå kyrkoby.

polisman vid polisbil
Bildtext Det kan bli svårt att hitta ledtrådar, säger kommissarie Leif Malmberg.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Ingen gemensam nämnare med Isnäs

- Vi är långt förbi nyår redan, så det är rätt så osannolikt att händelserna kan kopplas till varandra. Ser man på målsägandena, är det ganska lätt att konstatera att det inte finns någon gemensam nämnare, säger Malmberg.

Innebär det här att det är ett svårlöst fall?

- Det kan mycket väl vara så. Tekniskt sett blir det inte mycket kvar att utreda, eftersom sprängningarna högst antagligen görs med nyårsraketer. Sådana får ju vilken myndig person som helst köpa, vilket inte ger alltför många ledtrådar, säger Malmberg.