Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Fullmäktigeledamot upprör med Soldiers of Odin-jacka

Från 2016
Uppdaterad 14.03.2016 12:41.
Medlem av den fosterländska organisationen Soldiers of Odin.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Minna Aula / Yle

Åbos stadsfullmäktigeledamot Olavi Mäenpää (Blåvit Front) väckte på måndagen uppmärksamhet då han hade på sig en munkjacka med Soldiers of Odins logga.

Mäenpää kom till fullmäktigegruppernas ordförandemöte på måndagen och fick många blickar, berättar Lauri Kattelus (Saml).

- Hans kläder var förvånande eftersom alla fullmäktigegrupper i Åbo har skrivit under ett antirasistiskt manifest, säger Kattelus. Också Mäenpääs gruppering har skrivit under det. Ingen kommenterade ändå hans klädsel.

Men efter att Li Andersson (VF) på Facebook hade uppmärksammat saken, blev det en intensiv debatt på sociala medier.

"Man får ha vettiga kläder"

Olavi Mäenpää säger att vi har rätt att klä oss hur vi vill, så länge det är prydliga och vettiga (fiksu) kläder. Han tycker inte det finns någon motsättning i att ha en Soldiers of Odin-munkjacka och att han skrivit under Åbos antirasistiska manifest.

- Det finns inga bevis för att Soldiers of Odin skulle vara en rasistisk organisation, säger Mäenpää. Det bara påstås så.

Men Lauri Kattelus tycker inte att användningen av munkjackan är förenlig med det antirasistiska manifestet, och han anser att man bör ta en allvarlig diskussion med fullmäktigegrupperna.

- I manifestet står att grupperna ska skrida till åtgärder mot sådana medlemmar, som offentligt sprider rasistiska eller invandrarfientliga åsikter. Mäenpää är ändå den enda fullmäktigemedlemmen i sin grupp, konstaterar Kattelus.

Tillbaka i politiken efter tre månaders paus

Mäenpää har suttit i Åbo stadsfullmäktige sedan 1992. Han återvände för två veckor sedan till Åbopolitiken, efter att ha tagit en paus i november då han var åtalad för grov förfalskning.

Domen föll i slutet av februari, och Mäenpää dömdes till fem månaders villkorligt fängelse.

Fullmäktige har möjlighet att avsätta en ledamot som har dömts till ett minst sex månader långt straff. Eftersom domen blev fem månader villkorligt fängelse, så ansåg Mäenpää att han kunde fortsätta i stadsfullmäktige.

Här kan du (på finska) läsa vad som står i Åbos manifest mot rasism.