Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Turkiet svarar på bombdåd med flygattacker

Från 2016
Uppdaterad 15.03.2016 15:30.
Anhöriga till ett av offren för bilbombsattacken i Ankara under begravningen den 14 mars 2016.
Bildtext Anhöriga till ett av offren för bilbombsattacken under begravningen i Ankara.
Bild: EPA/SEDAT SUNA

Turkiet har genomfört flygattacker mot kurdiska rebeller i norra Irak som misstänks ligga bakom terrorattacken i Ankara, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Elva stridsplan attackerade åtminstone 18 olika läger som tillhör den kurdiska PKK-gerillan, säger den turkiska armén i ett uttalande.

Samtidigt rapporteras att antalet döda efter bilbombsattacken i Turkiets huvudstad Ankara i går kväll har stigit till 37.

Ingen har tagit på sig skulden för explosionen i Ankara och Turkiets regering säger att den berättar vem som är skyldig först när utredningarna om attacken är klara. Men enligt myndighetskällor finns det två gärningsmän; en turkisk man som har anknytningar till PKK-gerillan och en ung kvinna som redan flera år varit medlem i PKK-gerillan. Den kurdiska PKK-gerillan är terroriststämplad av både EU och USA.

Ledare fördömer attacken

Terrordådet i Ankara har fördömts av flera världsledare, men även av det prokurdiska partiet HDP.

Turkiets regering anklagar ofta HDP för att vara en politisk förlängning av PKK och för att inte fördöma PKK:s våld. Men nu fördömer partiet attacken och säger att de delar den stora sorgen med sitt folk.

Även Frankrikes president François Hollande fördömer attacken som han kallare vidrig och säger att Frankrike stöder Turkiet i deras kamp mot terrorismen.

Också USA fördömer attacken och det nationella säkerhetsrådet lovar att samarbeta med Turkiet för att konfrontera gärningsmännen bakom attacken.

Turkiets president är optimistisk

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan lovar att vinna över terrorismen.

- Terroristorganisationer riktar in sig på oskyldiga medborgare när de förlorar kampen mot våra säkerhetsstyrkor, sade president Recep Tayyip Erdogan sent i går kväll.

Erdogan förespråkar nationell enighet och säger att de kommer att utnyttja sin rätt till självförsvar för att förhindra liknande attacker i framtiden.

- Vårt folk ska inte oroa sig, kampen mot terrorism kommer att få ett lycklig slut, sade Erdogan.

Flera dödliga attacker

Turkiet har det senaste året sett en kraftig ökning av antalet självmordsbombningar.

För knappt en månad sedan dödades 29 personer i en bilbombsattack i Ankara. De flesta av dem var soldater i en buss som hade stannat vid trafikljus. Då tog en kurdisk utbrytargrupp från PKK på sig ansvaret.

I januari drabbades ett känt turistområde i Istanbul av ett bombdåd som IS tog på sig ansvaret för. Elva turister dog i den attacken.

I oktober dödades närmare 100 personer i huvudstaden Ankara och i juli omkom omkring 35 personer i staden Suruc vid landets södra gräns mot Syrien. I båda fallen har anklagelserna officiellt riktats mot terrororganisationen IS som finns i grannländerna Irak och Syrien och orsaken anges vara Turkiets kamp mot dem.

Diskussion om artikeln