Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Bea Uusmas kärlek smittar

Från 2016
Uppdaterad 16.03.2016 11:06.
Författaren Bea Uusma
Bild: Norstedts förlag

Det är något speciellt med passionerade människor. De må känna passion för nästan vad som helst, frimärken, gamla stolar, egyptologi eller taxidermi. De är alltid lika fascinerade. En passionerad människa kan när hen berättar om sitt intresse nästan väcka upp de döda. Ögonen lyser, stegen har en riktning. Livet är för en stund mycket meningsfullt. Meningen smittar av sig på åhöraren.

Tillsammans med just gamla stolar, frimärken och taxidermi råkar polarforskning vara något jag själv känner väldigt lite passion för. Man kan helt enkelt säga att jag är ointresserad.  

Jag gissar att vi är flera som inte spontant skulle sträcka ut handen efter en bok som handlar om några döda gubbar som omkom under en polarfärd i slutet av 1800-talet. Spoileralert. Dom dör alltså. Nej, men det vet vi ju redan. Varför ens skriva en bok om det nu, när det redan finns femtio som handlar om just Andrée-expeditionen?

Uusma skrev Expeditionen - Min kärlekshistoria för att hon måste. I femton år kunde polargåtan inte lämna henne i fred. Jo, vi vet att alla dog på slutet, men det finns också en stor gåta. Det här är en medicinsk deckare.

Jag har sällan eller aldrig läst flera lovord om en bok. Uusma fick faktiskt Augustpriset i kategorin bästa fackbok år 2013.
Och det beror på en enda sak; Uusmas passion för Andrée-expeditionen
.
När jag börjar läsa hoppas jag barnsligt nog att jag inte skall gilla boken. Det känns ju alltid trist att tycka precis som alla andra. Egentligen är boken så vansinnigt enkel och självklar att jag känner mig perplex. Kan man faktiskt skriva bara sådär? Rakt upp och ned? Och hur kan det bli så bra då? Svaret är igen passionen. Uusmas iver finns i varje detalj och ord i boken. Jag dras genast in i mysteriet och i några timmar är jag fullständigt lycklig. Jag åker iväg på en resa jag inte ens ville på. Efteråt känner jag mig förnyad och ivrig.  Ja, jag känner mig nästan redo för en egen expedition.

Inkommande torsdag 17.3.kl. 18:05 intervjuar jag Uusma på Helsingfors Arbis i samarbete med Helsingfors Kulturcentral. Författarsamtalet strömmas av Svenska Yle och går att ses på Yle Arenan.