Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sjuåringar krigar i Syrien

Från 2016
Uppdaterad 15.03.2016 15:31.
Syriska barnen Yasser och Heba tittar ut från sitt hem i Damaskus i Syrien 22 februari 2016.
Bild: EPA/Mohammed Badra

Över 80 procent av barnen i Syrien lider på grund av kriget och en tredjedel har aldrig upplevt fred, enligt en ny rapport från FN:s barnfond Unicef.

Efter fem år av krig har vart tredje syriskt barn, 2,9 miljoner barn i Syrien och över 800 000 i grannländerna, inte upplevt något annat än krig under sin livstid. Barn dör, skadas, tvingas fly och mister sina föräldrar på grund av kriget.

Sjuåringar krigar

Rekryteringen av barnsoldater har också ökat. Barnen som rekryteras är också yngre än tidigare, vissa är bara sju år gamla.

Barnen lockas att bli soldater med gåvor och en lön på omkring 350 euro i månaden skriver Unicef i sin rapport. Frestelsen är stor eftersom närmare sju miljoner syrier lever i fattigdom.

Enligt Unicefs uppgifter var över hälften av barnsoldaterna i Syrien i fjol under femton år. Året innan var endast en femtedel av barnsoldaterna så unga. De här uppgifterna handlar endast om bekräftade fall. Andelen kan vara ännu högre.

Barn görs till mördare

Barn rekryteras både till regimens styrkor och rebellgrupper och utbildas. De lär sig att strida men sköter också enklare transporter, reparerar vapen, fungerar som väktare och hjälper att evakuera skadade. De har även gjorts till mördare, uppger rapporten.

Dessutom har 2,8 miljoner barn tvingats avbryta sin skolgång och allt fler barn tvingas arbeta. Många blir bortgifta som minderåriga.

Dubbelt fler människor lever i dag under belägring eller i svårtillgängliga områden jämfört med 2013. Minst två miljoner av de drabbade som inte får hjälp är barn, bland dem över 200 000 i belägrade områden, skriver Unicef.

- Under det fem år långa kriget har barn tvingats bli vuxna allt för snabbt och tidigt, säger Peter Salama regionchef för Unicef i Mellanöstern och Norra Afrika.

Diskussion om artikeln