Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Hon har koll på kulturutbudet i hela Finland

Från 2016
Annika Selänniemi är redaktionschef på Kulttuurihaitari
Bildtext Annika Selänniemi är redaktionschef på Kulttuurihaitari
Bild: Yle/Nilla Hansson

Annika Selänniemi är redaktionschef för kulturtidskriften Kulttuurihaitari som har kontakt till de flesta kulturinstitutionerna i vårt land.

Annika Selänniemi arbetar som produkt- och redaktionschef på Tilma Mediat som ger ut tidningarna Saaristouutiset och Kulttuurihaitari.

Annikas främsta skötebarn är Kulttuurihaitari, som började utkomma ungefär samtidigt som Annika inledde sitt jobb, för 20 år sedan.

Annika Selänniemi ser inte sig själv som journalist. Hennes bakgrund är språkstudier i franska och italienska vid Åbo akademi, men av en slump kom hon in i tidningsbranschen.

Hon säljer annonser och planerar innehållet i tidningen. Det är hon som bestämmer vem som ska intervjuas och det är hon som sköter kontakten till alla de otaliga kulturarrangörer och –organisationer från hela landet som annonserar i Kulttuurihaitari. Det är också hon som engagerar någon av de frilansande skribenter som brukar skriva för tidningen.

Båda tidningarna är numera ganska kända. Gratisitidningen Kulttuurihaitari distribueras till bibliotek och konst- och kulturinstitutioner som teatrar och museer. Saaristouutiset säljs i butiker och R-kiosker.

Båda tidningarna utgavs i början i tabloidformat, men har blivit glassiga tidskrifter i flerfärgstryck. Det går uppenbarligen bra för lilla Tilma Mediat. Det förklarar Annika Selänniemi just med litenheten. Det är lätt för den lilla sammansvetsade personalen på tre fastanställda att sköta om kontakterna direkt till annonsörerna utan mellanhänder. Det finns gott om trogna kunder, men jakten på nya annonsörer är ständigt på gång.

Annika Selänniemi gillar friheten hennes jobb ger henne. På våren är det bråda tider, det blir mycket övertid som hon kan ta ut när hon vill senare.

Hon har också alltid varit intresserad av kultur i många former, speciellt dans, men också av litteratur, musik, teater och film. Och som redaktionschef på Kulttuurihaitari får hon veta om det mesta som händer på kulturfronten i hela Finland!

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln