Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Tomi Kokko blev sjuk av näringsrekommendationerna

Från 2016
Uppdaterad 15.03.2016 08:33.
Tomi Kokko
Bildtext Tomi Kokko tycker att han mår bättre utan mjölkprodukter och kolhydrater.
Bild: Claudia Rybin/Yle

Tomi Kokko åt enligt näringsrekommendationerna i en månad och gick upp sex kilo. Allt filmades och blev en dokumentär. Näringsprofessor Mikael Fogelholm säger att det är det löjligaste han sett på länge.

Du känner säkert till de finländska näringsrekommendationerna: Mycket grönsaker, fettfria mjölkprodukter och måttligt med kött och kolhydrater.

För tio år sedan tränade Tomi Kokko judo och han var en av de bästa i sin klass, men han var ofta sjuk och förkyld. Därför beslöt han sig för att se över sin kost och lämna bort mjölkprodukter och kolhydrater som pasta, potatis, ris och bröd.

- Mitt liv förändrades och jag blev inspirerad att fortsätta på den banan. Nu är jag i mitt livs bästa form, säger han.

Normalt äter Tomi väldigt mycket fett, hela 60 procent av hans dagliga energiintag består av fett, så som kokosolja och smör. Han äter också mycket kött av god kvalitet. Men i dokumentären 30 päivän ihmiskoe (översätts ungefär till Försöksperson i 30 dagar) gör han en helomvändning och äter enligt näringsrekommendationerna i stället. Här kan du se en trailer för filmen.

Det blir mycket mat

Hur ser då en matdag ut enligt näringsrekommendationerna för Tomi?

• På morgonen blir det gröt eller müsli, ett par skivor bröd, margarin och ost med låg fetthalt. Till det en kopp kaffe, ett glas fettfri mjölk och kanske lite juice.

• Till mellanmål blir det frukter, kvarg och bröd.

• Till lunch och middag serveras ris, potatis eller pasta tillsammans med lite kött eller fisk, grönsaker och kanske någon sås. Tomi lägger också till bröd samt fettfri mjölk.

• Till kvällsmat blir det ofta gröt.

Kostpyramiden.
Bildtext Så här ser kostpyramiden ut. Det här är alltså näringsrekommendationerna i Finland.
Bild: Statens näringsdelegation

Det låter som en dag fylld med stora mängder mat, men eftersom Tomi tränar så mycket krävs det också mycket energi. Under testperioden tränade han lika mycket som förr och försökte också hålla energiintaget på samma nivå som tidigare. Endast kosten ändrades.

- För mig blev allt mycket sämre. Min hälsa blev sämre. Orken sinade, speciellt de två sista veckorna. Min vikt ökade med sex kilo, säger Tomi.

Blodsockret började åka berg-och dalbana och energinivåerna likaså. Kosten passade helt enkelt inte honom. Han säger att näringsrekommendationerna därför inte kan gälla för alla. Vi är alla olika, och varje person måste därför hitta en egen fungerande kost.

- Jag menar inte att alla måste äta lika radikalt som jag gör, men det är viktigt att man vågar ifrågasätta gamla vanor och testa på nya saker, säger han.

"Löjligaste jag sett"

Mikael Fogelholm är professor i näringslära vid Helsingfors universitet och han figurerar också i dokumentären. Han har en helt motsatt syn på näringsrekommendationerna än vad Tomi Kokko har. Han tror att Tomi kommer fram till sina resultat eftersom han inte har någon kunskap inom området.

- Han är ju ingen expert på nutritionsfrågor. Han är bara en person med sina egna åsikter, så det är klart att det blir en debatt om man bygger upp diskussionen på det här viset. Det som han gjort med sin dokumentär är det löjligaste jag sett på länge, säger Mikael.

Mikael Fogelholm
Bildtext Mikael Fogelholm totaldissar dokumentären 30 päivän ihmiskoe.
Bild: Stina Sirén/Yle

Mikael säger att dokumentären inte baseras på forskning, utan på upplevelser av endast en person. Därför bevisar den heller ingenting. Man kan också ifrågasätta hur Tomi tolkat rekommendationerna. Mikael säger att de ska anpassas efter hur mycket energi man förbrukar och att det verkar som om Tomi ätit för mycket.

- De är ju bara riktlinjer. Man måste tolka dem själv och ha en viss expertis för att kunna följa dem på ett visst sätt. Det att han har gått upp i vikt, det gör man inte i misstag. Om han gått upp sex kilo måste han ha ätit väldigt mycket, säger Mikael.

Ett pr-trick

Mikael tycker alltså att Tomi tolkar rekommendationerna fel. Han tror dessutom att dokumentären bara är ett pr-trick för att locka kunder. Mikael säger att de finska och nordiska näringsrekommendationerna är bra och kanske till och med de modernaste i världen.

- De är till och med mer moderna än de amerikanska rekommendationerna, för våra tar ställning till det att man borde minska på köttkonsumtionen. Det är sådant som amerikanerna inte vågar säga, troligen för att köttindustrin är så stark där.

Så har dokumentären någon inverkan på näringsrekommendationerna?

- Nej, absolut inte. Näringsrekommendationerna är baserade på vetenskapliga resultat. Sådant här påverkar dem inte alls, säger Mikael.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln