Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Finnomani förnyar Finlandsbilden i Sverige

Från 2016
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
Teemu Keisteri, Maija Varis och Lina Puranen. Finnomani tv-serie
Bildtext Finska artisten Teemu Keisteri och sverigefinnarna Lina Puranen och Maija Varis.
Bild: Sebastian Dahlstrand /SVT

Två sverigefinnar fick nog av föråldrade fördomar och gjorde en tv-serie om finnar för svenskar.

Den svenska tv-serien Finnomani hade premiär söndagen den 13 mars på SVT2. Det som gör serien speciellt intressant är dess uppdrag: att upplysa svenskar om finnar och förnya deras Finlandsbild på ett humoristiskt sätt. Det är sverigefinnarna Maija Waris och Lina Puranen som står för konceptet och som också är programvärdarna.

I serien tar sig Maija och Lina an fördomar kring bland annat finsk manlighet, sport och vår till synes obekymrad syn på nakenhet genom att träffa olika kända finska profiler som på något vis berörts av dessa ämnen. Vi kontaktade Maija för att höra mer om programmet.

Antero Mertaranta, Maija Waris och Lina Puranen i tv-serien Finnomani
Bildtext Lina och Maija träffade den finska sportkommentatorn Antero Mertaranta
Bild: Sebastian Dahlstrand /SVT Finnomani

Nej fan, vi ska göra något åt saken.

Hur blev serien till?

- Vi är två sverigefinnar som växte upp på 80-talet i Stockholm. Vi har varit med om en massa fördomar som det finns om finnar i Svergie. Då tänkte vi ”nej fan, vi ska göra något åt saken.” Hur ska man förhålla sig till dessa fördomar som är ganska gamla, såsom exempelvis stereotypin om finnen som super? Jo, med humor, berättar Maija.

Idén tog fart och efter vidare tankearbete kom Maija och Lina fram till ett tv-programkoncept.

Gamla fördomar

Få av oss har undkommit åtminstone någon liten fördom eller stereotypi om Finland då vi hängt med våra svenska kompisar eller besökt Sverige, och det är väl helt normalt. Det som däremot är lite underligt är varför så många av dessa fördomar är så föråldrade och varför svenskar överlag verkar veta ganska lite om sitt östra grannland.

- Sverige har ofta blickat västerut och då har kanske Finland glömts bort. Vissa fördomar härstammar från exempelvis 70-talet och har inte förnyats sen dess. Finland har inte varit den stora brorsan som man ser upp till, utan kusinen från landet. Det handlar om ointresse, säger Maija.

Vilken stereotypi blir du mest störd på?

- De flesta stereotypierna kan man garva åt, de är så gamla och dammiga så de berör inte mig. Men språket är lite smärtsamt att höra om. Man får höra att det finska språket är fult. Vi har växt upp med uppfattningen att finskan är världens fulaste språk, och det känns jobbigt, medger Maija.

Lina Puronen och Maija Waris i tv-serien Finnomani
Bildtext Maija och Lina är redo att fajtas!
Bild: Sebastian Dahlstrand /SVT Finnomani

Extrema karaktärer

I ett av avsnitten besöker Maija och Lina en finsk pubb i en iscensatt scen där ett fyllo slocknat på ett bord. Är inte det här lite bakåtsträvande om tanken är att bli av med fördomarna? Humor och ironi spelar en stor roll, menar Maija.

- Om man inte kan visa stereotypierna så kan man inte prata om dem. Det enda sättet att diskutera dem är att ta fram dem. Samtidigt så finns det ju en viss självdistans och humor i det som bör tas i beaktande när man tittar på programmet. Förhoppningsvis målar vi inte upp en ensidig bild av Finland utan verkligen tar upp både det nya och det gamla Finland, driver med fördomarna och med oss själva, garvar åt oss själva kärleksfullt och visar Finland ur olika vinklar, berättar Maija.

Den finska artisten Teemu Keisteri som är känd för sina humoristiska Ukkeli-karaktärer har haft ett stort inflytande på serien och figurerar själv i den. På promotionsbilder för Finnomani ställer han upp i rivna jeansshorts, en dammig keps och en blek Windows 95 t-tröja – direkt från 90-talet med andra ord.

- Teemu Keisteri är vår musa! I honom förenas det gamla och det nya Finland. Vi hittade honom på nätet och kom fram till att vi har mycket gemensamt och att det här skulle vara ett roligt samarbetsprojekt, skrattar Maija.

Teemu Keisteri, Maija Varis och Lina Puranen i promobild för tv-serien Finnomani
Bildtext Maija, Lina och Teemu hänger utanför lokalbutiken
Bild: Sebastian Dahlstrand /SVT Finnomani

Återigen kan man inte låta bli att undra ifall en sådan karikerad figur bara förstärker stereotypierna om vårt land, men det tycker inte Maija.

- Jag är mer rädd över hur finnarna kommer att ta det, men jag hoppas att alla kan se på serien med självdistans och ironi. Att folk kanske känner igen sig lite. Det är bara att åka ut på landsbygden var som helst så kan man hitta vilka karaktärer som helst. Och det säger jag med kärlek och tycker att det är fantastiskt, berättar Maija.

Vi avslutar med den viktigaste frågan. Nu har Maija och Lina åkt runt omkring i Finland från storstäderna till de mest obskyra och avlägsna orterna och träffat en hög olika karaktärer från hela spektrumet. Vad är det bästa med Finland?

- Det som slog mig är att människorna som vi träffade i programmet var otroligt öppna. Det finns en schablonbild av finnar som blyga ”tuppisuita”, och det var absolut inte fallet för oss. Det var en otrolig kärlek vi fick känna då vi träffade de här människorna. Människorna vågar vara sig själva och har humorsinne och självdistans, berättar Maija.

Tv-serien Finnomani består av sex avsnitt och hade premiär på SVT2 söndagen den 11 mars. Serien kommer framöver att visas varje söndag och alla avsnitt dyker vartefter upp på SVT Play.

Kolla in seriens Facebook-sida här.

Diskussion om artikeln