Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Forskare: Blod från motsatt kön kan förkorta livet

Från 2016
Uppdaterad 21.03.2016 08:18.
Blodpåse
Bild: YLE Bildtjänst Arja Lento.

Att få blod från det motsatta könet vid en blodtransfusion är en möjlig riskfaktor och leder till sämre överlevnad, antyder en ny svensk studie. Forskargruppen uppmanar nu sjukvården att ändra sina rutiner, men samtidigt behövs det också mer forskning för att bekräfta resultatet.

När Henrik Bjursten och hans kolleger började granska riskfaktorer i samband med det blod som närmare 10 000 hjärtopererade personer i Sverige hade fått, hittade de något överraskande. Riskerna ökade om en manlig patient hade fått blod av en kvinna, eller om en kvinnlig patient hade fått blod av en man.

- Det påverkar överlevnaden negativt. Om man tittar på alla patienter i medeltal så lever de som har fått blod från det motsatta könet kortare tid, berättar Bjursten. Han är är docent vid Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus.

Ett år per påse blod

För varje påse blod på 300 milliliter som en patient fick från motsatt kön verkade livslängden förkortas med ett år.

- Hur man än vände och vred på sina data så fanns det här fyndet kvar. Och då blev vi ju lite förvånade. Men sedan efter ett tag började det sätta sig att det här kanske är ett väldigt viktigt fynd.

En holländsk studie från år 2011 pekar också på ett liknande samband. I den studien var dödligheten högre hos män som hade mottagit blod av kvinnor.

Blodtransfusioner används till exempel vid akut blodförlust till följd av skada eller vid planerade operationer.

"Matcha blod enligt kön"

Bjursten anser nu att sjukvården så snart som möjligt borde sluta ge blod från individer av motsatt kön.

- Jag tycker ju utifrån det här att man borde matcha blodet man ger till patienter. Det är rimligt att man ändrar rutinerna.

Han ser inga risker med det, utan betonar istället att det kan finnas stora fördelar.

Finland avvaktar

Vid Blodtjänst i Finland väntar man ändå på ytterligare forskning.

- Det finns ingen riktig grund i det här stadiet att förändra det praktiska. Vi följer istället med stort intresse den här diskussionen som säkert fortsätter i vetenskapliga kretsar, berättar den medicinska direktören Jarkko Ihalainen.

Blodstudien måste upprepas med andra metoder för att resultatet ska vara helt vetenskapligt hållbart. Bjursten medger också att det kan finnas svagheter som forskargruppen inte har tänkt på.

- Jag inser att det mycket väl kan komma en dag när man hittar svagheter i sådana här studier, men än en gång: priset för att göra den här ändringen är väldigt lågt och vinsten kan vara stor.

Diskussion om artikeln