Tyskt kärnkraftsbeslut prövas i rätten
I Tyskland kräver de stora energibolagen den tyska staten på pengar på grund av beslutet att slopa kärnkraften. Frågan ligger nu hos författningsdomstolen och idag börjar den muntliga förhandlingen i fallet.
Kort efter kärnkraftsolyckan i Fukushima meddelade förbundskansler Angela Merkel att Tyskland kommer att frångå kärnkraften och den sista tyska reaktorn kommer att stängas under år 2022, alltså betydligt tidigare än planerat.
Bara några månader tidigare hade Merkel och hennes regering nämligen fattat ett helt annat beslut och förlängt driftstiderna för landets kärnkraftverk.
Energibolagen Eon, RWE och Vattenfall anser att det snabba beslutet om avveckling närmast handlar om ett statligt tvångsomhändertagande och bolagen anser sig därför vara berättigade till skadestånd.
Fallet är idag och i morgon uppe i den tyska författningsdomstolen, som ska ta ställning till om det politiska beslutet bryter mot det skydd för egendom som garanteras av den tyska grundlagen.
Höga skadeståndskrav
Ett eventuellt domslut till energibolagens fördel kan bli en dyr affär för den tyska staten.
Enligt inofficiella siffror uppskattar bolagen att man genom nedkörningen går miste om 22 miljarder euro och åtminstone en del av de här pengarna försöker man sannolikt i så fall komma över via olika rättsprocesser.
Energibolagen skulle i vilket fall som helst gärna ta emot de här pengarna. RWE dras med stora problem och bara för några dagar sedan meddelade Eon om miljardförluster under år 2015.
– Av rättsprocessen förväntar jag mig förstås rättvisa. Om mänskors egendom beslagtas måste det ersättas, säger Johannes Teyssen, chef för ett Eon som idag satsar stort på förnyelsebar energi.
Slutliga räkningen öppen
Samtidigt är det ändå fortfarande oklart hur avvecklingen egentligen kommer att finansieras.
Att riva kraftverken och lagra kärnavfallet beräknas under de kommande årtiondena kosta närmare fyrtio miljarder euro. En hur stor del av kostnaderna som kommer att falla på energibolagen är i det här skedet öppet.
En av den tyska regeringen tillsatt atomkommission sitter som bäst och grubblar över möjliga finansieringslösningar.
Om staten kommer energibolagen till mötes kan det betyda att den pågående rättsprocessen får ett snabbt slut.