Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Backe intresserad av mystisk förstärkning: ”Alltid värt att undersöka”

Från 2016
Hasse Backe, Abu Dhabi, januari 2016.
Bildtext Hasse Backe betonar vikten av de kommande träningsmatcherna.
Bild: All Over Press

Enligt fotbollslandslagets förbundskapten Hasse Backe är det massiva träningskamper som väntar herrlandslaget. Finland möter i slutet av mars Polen och Norge och i början av juni de absoluta topplagen Belgien och Italien.

– Det vore naivt att skydda sig med att vi bara vill se bra prestationer. Vi vill ha bra resultat, det är utgångspunkten, säger Backe till Yle Sporten.

Polen slog Tyskland i det senaste EM-kvalet och Belgien är rankad etta i världen.

– Att spela mot de bästa kommer att hjälpa oss. Vi kommer få se hur spelarna klarar av möten mot topplag, både taktiskt och mentalt, säger Backe.

Hasse Backes Finland får rejäla test i vår.
Bildtext Hasse Backe med sin assisterande tränare Markku Kanerva.
Bild: EPA

I matcherna kommer laget att få visa om det klarar av att försvara tätt och vara kreativt offensivt på hög nivå. Det blir också viktigt att presentera en strategi för spelarna och få dem att ställa sig in i den, säger Backe.

Poängterar balans

Landslaget kommer att få svetsa ihop sig under spelresor runt Europa, då de stora landslagen inte vill åka på bortamatcher inför EM-slutspelet.

Finland har fyra dagar på sig att förbereda inför den första matchen på bortaplan mot Polen. Enligt Backe har laget minimalt med tid och det blir viktigt att genast börja implementera spelsättet.

– Trots detta måste man alltid hitta rätt balans så att det inte blir för mycket. Spelare kan inte ta in allt för mycket information under en kort tid, säger Backe.

”Mystery Man” på tapeten

Då Backe blev frågad om möjligheten för Brian Hamalainen, den danske backen som spelar i belgiske Genk, att spela för Finland berättade förbundskaptenen att man haft kontakt med spelaren men avvisat möjligheten på grund av att Hamalainen inte har dubbelt medborgarskap.

Backe berättade också om en annan spelare för vilken man undersökt möjligheten att få representera Finland på landslagsnivå. Spelarens namn avslöjades inte.

– Det är inte så mycket av en ”Mystery Man” egentligen, men det kom upp av en ren tillfällighet att vi har en spelare som eventuellt har eller kunde ha dubbla medborgarskap. Det är alltid värt att undersöka men regelmässigt vet vi inte exakt hur det fungerar och om det fungerar, konstaterar Backe.

Sjölund inte aktuell just nu

Backes trupp till träningsmatcherna mot Polen och Norge innehöll få överraskningar.

Landslagserfarna spelare dominerade truppen från mål till anfall. Det största undantaget var RoPS Janne Saksela som i klubblaget spelar på backposition men i landslaget är tänkt som mittfältare.

– Han gjorde väldigt bra ifrån sig i Abu Dhabi. Jag tycker framför allt att jag ser honom som en högerytter och det mest beroende på hans snabbhet, kommenterar Backe sitt val.

Daniel Sjölund, IFK Norrköping, juni 2015.
Bildtext Daniel Sjölund har inte tid för landslaget.
Bild: Magnus Liljegren / IBL / All Over Press

Övriga spelare som kunde ha tagit en plats i laguppställningen var bland annat anfallarna Eero Markkanen, Roope Riski och Berat Sadik.

De två förstnämnda var dock inte i tillräckligt god form, Riski på grund av skador, förklarar förbundskaptenen.

Daniel Sjölunds situation utreds på nytt efter juli månad. Just nu har Sjölund inte möjlighet att delta hundraprocentigt i landslaget, då familjen ska få påökning och mittfältaren ska delta i Champions League-kval med sitt klubblag IFK Norrköping.

Ville Bengs, praktikant

Diskussion om artikeln