Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Taekwondokan Suvi Mikkonen om OS i Rio: “Alla motståndare är svåra”

Från 2016
Uppdaterad 16.03.2016 08:33.
Programmet är inte längre tillgängligt

Efter femte platsen i OS i London är medalj målet för 27-åriga Suvi Mikkonen då taekwondotävlingen i klassen damer under 57 kg avgörs torsdagen den 18 augusti i Rio. Men matchschemat tänker hon titta på först på tävlingsdagen.

– Jag försöker undvika att titta på matchschemat på förhand, för då börjar jag bara oroa mig och fundera ut en massa tänkbara scenarion, säger Mikkonen i Sportmagasinet. Sen drömmer jag om matcherna och så blir inget som i drömmen.

Medan man i EM och VM tävlar i åtta viktklasser, är klasserna i OS bara fyra. För Mikkonen betyder det att hon i stället för att tävla i klassen under 53 kg möter lite tyngre motstånd i klassen under 57 kg. I 53-kilosklassen har hon ett EM-brons från år 2014.

Bara 16 får chansen

Endast 16 damer i varje viktklass får delta i OS. Av dem har sex fått sin plats via olympiarankingen, resten via de olika världsdelarnas egna kvaltävlingar.

Mikkonen var en av två européer som fick sin plats via den europeiska kvaltävlingen i januari. Den asiatiska kvaltävlingen går först i april och värdnationen Brasilien har inte ännu utsett sin representant, men resten av Suvis motståndare är redan klara.

De sex idrottare som fick sina OS-platser via olympiarankingen i december är alla självklara medaljkandidater. Störst är den regerande olympiska mästaren Jade Jones, 22.

Historiska Jones storfavorit

I London-OS tog den unga walesiskan Storbritanniens genom tiderna första OS-guld i taekwondo. Hon tog guld också i de första europeiska spelen i Baku förra sommaren och har ett VM-silver, EM-silver och EM-brons på meritlistan. Hon är för tillfället etta på världsrankingen.

Jade Jones vann OS-guld i taekwondo i London 2012
Bildtext Jade Jones vann OS-guld i taekwondo som 19-åring i London 2012.
Bild: EPA/Ian Langsdon

Eva Calvo Gomez, 24, från Spanien är rankingtvåa just nu. Hon tog brons i de europeiska spelen, är regerande Europamästare och har vunnit två VM-medaljer, men var inte med i London.

Mayu Hamada, 22, från Japan är regerande världsmästare och tog silver två år tidigare.

Ana Zaninović från Kroatien hör liksom Suvi Mikkonen till de äldre OS-deltagarna med sina 28 år. Hon har vunnit fyra VM-medaljer i olika viktklasser och tog silver i de europeiska spelen i fjol.

Intressant är också svenskan Nikita Glasnović. Hon är 21 år gammal, delade bronset med Calvo i Baku och har EM-silver från 2014. Hon har tävlat flitigt under de senaste åren och ligger fyra på världsrankingen.

Medaljörerna i taekwondo, u 57kg i europeiska spelen i Baku 2015
Bildtext Medaljörerna i de europeiska spelen i Baku 2015: Fr.v. bronsmedaljörerna Eva Calvo och Nikita Glasnović, mästaren Jade Jones och silverdamen Ana Zaninović.
Bild: EPA/Srdjan Suki

Nya medaljaspiranter

Av Londonmedaljörerna är hittills bara Jade Jones klar för Rio. Silvermedaljören Hou Yuzhuo från Kina, som var en av dem som besegrade Mikkonen i London, har inte tävlat sen ifjol.

Det samma gäller fjolårets VM-bronsmedaljör Kimia Alizadeh från Iran, medan fjolårets andra VM-bronsmedaljör, Ungerns Edina Kotsis, slogs ut i det europeiska kvalet i januari.

Suvi Mikkonen i kvartsfinalmatchen mot Kinas Hou Yuzhuo i London-OS 2012.
Bildtext Suvi Mikkonen i kvartsfinalmatchen mot blivande silvermedaljören Hou Yuzhuo i OS 2012.
Bild: EPA/Ian Langsdon

Suvi Mikkonens meriter räcker inte till för att hon ska betraktas som en av favoriterna, men det var heller knappast många som väntade sig att hon skulle bli femma i London, då hon slog ut den regerande OS-bronsmedaljören Diana Lopez från USA på vägen till bronsmatchen.

Av de ovannämnda tänkbara OS-moståndarna har Mikkonen endast mött Ana Zaninović – och förlorat alla tre gånger.

Taktikpalaver först på tävlingsdagen

Före OS gör Suvi Mikkonen och hennes spanska tränare Jesús Ramal upp en plan för hur hon ska ta sig an var och en av OS-deltagarna ifall hon skulle möta dem.

Matchschemat blir klart ett par dagar före tävlingen, men Suvi vill inte se upplägget förrän under morgonuppvärmningen på tävlingsdagen. Då gör hon och tränaren Ramal upp sin taktik.

– Visst finns det motståndare man inte vill möta genast i början, men då bara 16 deltagare från hela världen får delta i OS, vet man att alla är ute efter att vinna guld och att alla är svåra motståndare.

I maj får Suvi eventuellt en chans att testa formen mot kommande OS-motståndare då Europamästerskapen avgörs i Schweiz.

Suvi Mikkonen, som bott nästan hela sitt liv utomlands, besökte Finland i samband med FM i Tammerfors i februari. Möt henne i Sportmagasinet tisdag 15.3 kl. 21.00 i Yle Fem!

Diskussion om artikeln