Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tufft motstånd förbereder för EM-kvalet – Väisänen visar fin form

Från 2016
Uppdaterad 14.03.2016 19:14.
Simon Skrabb, Fredrik Lassas, Sauli Väisänen, U21-landslaget i fotboll, hösten 2015.
Bildtext Simon Skrabb (t.v.), Fredrik Lassas och Sauli Väisänen är alla med mot Polen.
Bild: All Over Press

Finlands U21-tränare Tommi Kautonen presenterade på måndagen tjugomannatruppen landskampen mot Polen, dit laget åker med EM-kvalmatchen mot Färöarna i baktankarna.

I samband med matchen som spelas i Polen den 23 mars kommer herrarnas U21-landslag i fotboll att ha ett fyra dagar långt träningsläger.

Fokus under lägret kommer främst att ligga på försvaret, som enligt Kautonen måste förbättras från det senaste mötet mot den kommande kvalmotståndaren Färöarna.

– Polen är ett starkt lag, bättre än Färöarna, vilket är en bra sak för oss. Trots att matchen mot Polen är en förberedelse inför kvalet mot Färöarna är det bra med ett tuffare motstånd som mätare för vår egen nivå.

– Ett tuffare motstånd ger alltid mera nyttig information om sitt eget lag än ett svagare motstånd, säger Kautonen.

Tommi Kautonen, mars 2016.
Bildtext Tommi Kautonen lotsar Finlands U21-landslag.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Finland har hittills samlat ihop nio poäng på fem matcher i det pågående EM-kvalet. Kautonens lag besegrade Färöarna med 3-0 på hemmaplan i Vanda i september.

Kautonen väl förberedd

Kautonen har själv under vintern noggrant följt med spelarna i den inhemska ligan, samtidigt som han haft hjälp av bland annat sin assisterande tränare Janne Lindberg för att följa med spelare runtom i landet.

Chefstränare Kautonen håller också koll på dem som för tillfället spelar utomlands.

– Jag har följt med deras matcher online men också personligen åkt utomlands. Min senaste resa var till Tyskland där jag följde med bland annat Armend Kabashi och Fredrik Lassas. Jag anser mig nog vara på kartan också gällande deras prestationer, säger Kautonen.

Landslagsspelarna i bra form

Under presskonferensen lyfte Kautonen upp några specifika namn ur truppen som klarat sig bra under vintern.

Bland dem Joona Veteli som gör debut med U21-landslaget och som spelat en stark vintersäsong i PS Kemi, Jasse Tuominen som gjort väl ifrån sig i FC Lahti, och Juho Pirttijoki från HIFK som Kautonen beskriver som en ung kille med potential.

Sauli Väisänen, AIK-Åtvidaberg, hösten 2014.
Bildtext Sauli Väisänen håller till vardags till i AIK.
Bild: All Over Press

Tommi Kautonen lyfter också fram U21-kaptenen Sauli Väisänen från AIK som en viktig kugge i laget. Kautonen har fått väldigt positivt feedback från Sverige gällande Väisänens prestationer.

– Han är i grym form och det är fantastiskt att få med honom till Polen, säger landslagslotsen.

Felicia Grönholm, praktikant

Diskussion om artikeln