Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bottas om förhållandet till Räikkönen: ”Vi har nog pratat lite”

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Kimi Räikkönen och Valtteri Bottas, 2015.
Bildtext Kimi Räikkönen och Valtteri Bottas diskuterar. Till vänster Räikkönens stallkamrat Sebastian Vettel.
Bild: Hoch Zwei / All Over Press

Valtteri Bottas har ett tydligt mål inför den stundande formel 1-säsongen: att öppna segerkontot i VM-serien.

Fyra finländare har vunnit en GP-tävling i formel 1. Denna säsong vill Valtteri Bottas göra Keke Rosberg, Mika Häkkinen, Kimi Räikkönen och Heikki Kovalainen sällskap bland vinnarna.

– Det är målet. Om det kräver mera risker – vilket det gör – så tar jag dem, eftersom jag vill vinna, resonerar Bottas i en intervju med FNB, och fortsätter att han vill besegra stallkamraten Felipe Massa.

– Jag vill att situationen är tydligare, jag vill vara framför honom oftare. Det siktar jag på. En förare tävlar alltid med sin stallkamrat, även om vi båda jobbar för stallet.

Trivs i Melbourne

Bottas inleder på helgen sin fjärde säsong i formel 1 och stallet Williams. På meritlistan har han hittills åtta pallplatser, varav sex kom säsongen 2014 och två ifjol.

– Det finns ingredienser för att vi når framsteg i år, men vi måste minnas att konkurrensen är oerhört tuff. Vi har tagit ett större steg framåt än ifjol – snart får vi veta om det räcker till det vi vill uppnå, säger Bottas.

Valtteri Bottas, mars 2016.
Bildtext Bottas vill undvika fjolårsbesvikelsen i Australien.
Bild: All Over Press

Säsongen startar i Melbourne på söndag. Till crash.net säger Bottas att han gillar Albert Park-banan, där han förra säsongen inte kunde medverka på grund av ryggproblem.

– Förra året var en besvikelse, men i år ser jag fram emot att inleda säsongen med ett starkt resultat, konstaterar Bottas som slutade femma i VM-serien ifjol.

Vill inte ta stress

Valtteri Bottas har upprepade gånger nämnts som en möjlig ersättare för till exempel Kimi Räikkönen eller Nico Rosberg, vars kontrakt hos Ferrari respektive Mercedes går ut vid slutet av året.

– Det här året skiljer sig inte från tidigare, kommenterar Bottas de utgående kontrakten till FNB. Säsongen är väldigt viktig, eftersom alla säsonger i F1 är viktiga.

– Jag har inte ändrat på mitt förhållningssätt det minsta. Jag vet att det inte hjälper att stressa och lägga press på sig. Det är bättre att försöka njuta och prestera så bra man kan.

”Vi har inte några problem”

Bottas och Räikkönen krockade i Sotjis GP i oktober, och Yle Sportens expert Fredrik af Petersens konstaterade efteråt att ”Valtteri och Kimi inte är speciellt goda vänner”.

Valtteri Bottas och Kimi Räikkönen krockar, Mexiko, november 2015.
Bildtext Valtteri Bottas och Kimi Räikkönen kolliderade i Mexiko i november.
Bild: All Over Press

Några veckor senare kolliderade finländarna i Mexiko. FNB ställer Bottas frågan om han och Räikkönen pratade om krockarna under vintertesterna.

– Inte egentligen. Men vi har nog träffats och pratat lite, och vi har inte några problem med varandra – olikt vad media kanske anser, säger Bottas.

– Vi förstår att det ibland sker krockar i formel 1 och det kan också ske två gånger på raken med samma förare. Sånt är livet.