Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hangö planerar Koverhar i rask takt

Från 2016
Koverhar i Lappvik.
Bildtext Planerigen av stålverksområdet i Koverhar kräver många utredningar.
Bild: Yle/Minna Almark

Planeringen av det tidigare stålverksområdet i Koverhar i Hangö framskrider i snabb takt. Ett informationsmöte ordnas senare i mars.

Miljönämnden beslöt att utkastet till ny plan inte framläggs till påseende utan i stället ordnas ett informationsmöte i slutet av mars.

Sedan kommer utkastet till plan tillbaka till nämnden. Efter det är det dags för planeringskonsulten att utarbeta det egentliga förslaget till detaljplan som ska godkännas i nämnden, styrelsen och slutligen i fullmäktige.

Nya jobb

Staden köpte för drygt ett år sedan den tidigare industrihamnen och stora markområden av stålverket FN-steels konkursbo. Det egentliga stålverksområdet köpte staden inte.

Hangö stad vill locka nya små och medelstora företag till området. Därför behövs en ny detaljplan som tillåter olika typer av verksamhet.

Staden vill också skapa förutsättningar för Hangö hamn att verka i Koverharhamnen och på det viset lätta på trycket i hamnen i Hangö centrum.

Hur påverkas miljön?

Planeringen kräver att flera utredningar.

Det måste bland annat utredas hur mycket marken behöver saneras, om vägar och vatten- och elledningar måste flyttas eller förnyas, hur vattenförsörjningen ska skötas samt vilka miljökonsekvenser de nya verksamheterna kan få.

Staden hoppas att planen kan godkännas redan i sommar.