Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vanligt att finländska barn har tandemaljskador

Från 2016
Uppdaterad 15.03.2016 10:17.
En flicka ligger i tandläkarstolen med tandläkarinstrument i munnen.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Det är vanligt att barn har skador i tandemaljen. Mellan 10 och 20 procent av barn under skolåldern i Finland har någon form av emaljskador.

Enligt Mirja Methuen som är klinisk lärare i barntandvård vid Östra Finlands universitet är det vanligt att skador i tandemaljen förekommer i de första permanenta kindtänderna och i framtänderna.

Skadorna kan vara lindriga ljusa eller gulaktiga missfärgningar i tänderna, som enbart syns hos tandläkaren i bra belysning. I mer allvarliga fall saknas tandemaljen helt och hållet.

- Det är möjligt att förändringarna upptäcks först hos tandläkaren, och det kommer ofta som en överraskning för barnet och familjen, säger Methuen.

Lindriga skador behöver inte behandlas alls, men svårare skador kan behandlas till exempel med fluor.

Oklar orsak

Orsaken till emaljskadorna är störningar i tändernas utveckling innan barnet får tänder, men vad störningarna beror på är ännu oklart.

Det finns forskning som tyder på att antibiotika som har använts mot öroninflammationer, amoxicillin, hos barn under ett år har ett samband med tandemaljskador. Amoxicillin är den antibiotika som i första hand skrivs ut mot öroninflammationer åt barn.

- Det finns ännu inte tillräckligt med bevis för att amoxicillin skulle ha ett samband med skadorna, säger Mirja Methuen som är klinisk lärare i barntandvård vid östra Finlands universitet.

Orsaken till störningen som ligger bakom emaljskadorna kan också vara själva infektionen, miljöfaktorer eller ärftliga faktorer.

Beror inte på tandhygien

Tänder med emaljskador får lättare hål och det kan ila i tänderna. Methuen säger ändå att föräldrarna inte ska känna sig skyldiga om barnet har emaljskador.

- Det hjälper inte att borsta tänderna. Eftersom skadorna uppkommer innan barnet får tänder har de inget med tandhygien att göra, säger Methuen.

Hon tillägger ändå att det är viktigt att borsta tänderna morgon och kväll för att undvika hål i tänderna och tandköttsinflammation.