Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

De första ryska stridsflygen lämnade Syrien

Från 2016
Uppdaterad 15.03.2016 15:21.
Programmet är inte längre tillgängligt
Nyhetsvideor: Rysk TV visade soldaternas förberedelser - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Rysslands försvarministerium meddelade på tisdagsförmiddagen att den första gruppen stridsplan har återvänt till Ryssland.

Planen lämnade en rysk flygbas i närheten av kuststaden Latakia i västra Syrien och flög till sina respektive baser i Ryssland.

Bland planen fanns både stridsplan och transportplan med militär personal. Rysk TV har visat bilder på när soldaterna togs emot som krighjältar av jublande folkmassor.

Fler grupper av plan kommer att lämna basen inom kort.

President Vladimir Putin meddelade överraskande på måndagen att största delen av de ryska trupperna dras tillbaka. Han specificerade inte hur många soldater eller stridsplan det handlade om.

Ryssland har inte berättat hur mycket militärpersonal landet har i Syrien, men USA uppskattar att det rör sig om mellan 3 000 och 6 000.

Fortsätter bomba IS

Ryssland kommer fortsättningsvis att ha kvar två militärbaser med personal i Syrien. Chefen för den parlamentariska försvarskommittén, Viktor Ozerov, sade på tisdagen att uppskattningsvis 1000 militärer blir kvar på de två baserna.

Landet kommer också att fortsätta med utföra luftanfall mot terrorgruppen IS, som inte omfattas av eldupphöret.

- Vissa positiva resultat har uppnåtts. Det är ändå för tidigt att tala om en seger över terrorismen. Därför kommer ett ryskt flygförband har som uppgift att fortsätta attackera terroristanläggningar, sade Rysslands biträdande försvarsminister Nikolaj Pankov till den ryska nyhetsbyrån Ria.

Syriska regimstyrkor har med hjälp av ryska flyganfall avancerat i närheten av den IS-kontrollerade staden Palmyra under tisdagen, rapporterar den libansesiska militanta Hizbollah-rörelsens TV-kanal.