Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Minfartyget Pohjanmaa skrotas inte

Från 2016
Uppdaterad 15.03.2016 16:34.
Minfartyget Pohjanmaa i Vasa
Bild: YLE/Mira Myllyniemi

Försvarsminister Jussi Niinistö (Sannf) har upphävt beslutet om att minfartyget Pohjanmaa skulle skrotas.

Orsaken är att man har hittat en köpare, Meritaito Oy, som man anser att uppfyller de krav som gäller den fortsatta användningen av fartyget.

Meritaito Oy, det tidigare Sjöfartsverket, är statsägt och producerar tjänster med anknytning till sjömätning för försvarsförvaltningen. Ärendet kommer upp på statsrådets allmänna sammanträde på torsdag.

Marinens flaggskepp

Pohjanmaa var under 35 års tid den finska marinens flaggskepp. När det blev klart att fartyget skulle tas ur bruk fanns det på förslag att hon skulle läggas upp som museifartyg i Vasa, men det projektet stupade på finansieringen.

Åborederiet Alfons Håkans Ab hade tidigare lämnat in ett anbud på att köpa Pohjanmaa för 350 000 euro. Håkans hade olika alternativ för fartyget, till exempel övervakningsuppdrag på oljefält, men försvarsminister Jussi Niinistö ansåg inte att man tillräckligt trovärdigt kunde redogöra för vad man skulle använda fartyget till.

Vid försvarsministeriet säger överdirektör Raimo Jyväsjärvi att flera företag var intresserade av Pohjanmaa bland annat för turism och resor, men planerna stupade på att man förutsatte att staten medverkar med stöd.

En skrotning av fartyget hade kostat cirka en kvarts miljon euro. Nu slapp staten den kostnaden och lite pengar blev det under strecket vid försäljningen. Närmare än så vill Jyväsjärvi inte kommentera affären.

Wallin: Bra beslut av försvarsminister Niinistö

Tidigare försvarsministern Stefan Wallin (SFP) anser att det var ett bra beslut att rädda fartyget. Wallin hade i december krävt att försvarsminister Niinistö tar tillbaka sitt skrotningsbeslut eftersom det fanns hugade köpare av fartyget.

- Att skrota fartyget hade varit misshushållning med statens egendom, säger Wallin. Skrotning hade dessutom kostat staten hundratalstusen euro när försäljning hade givit försvarsförvaltningen behövliga inkomster. Det var bra att förnuftet vann och Niinistö tog tilbaka sitt beslut.

Diskussion om artikeln