Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Johanna Ringbom gör uppsättning om Carola Standertskjöld

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Johanna Ringbom gör föreställning om Carola Standertskjöld
Bildtext Johanna Ringbom gör uppsättning om Carola Standertskjöld
Bild: Yle/Nilla Hansson

Johanna Ringbom och Teater Josefina gör sin femtonde uppsättning. Den här gången om Carola Standertskjöld.

Föreställningen som har premiär den 6 april har fått namnet La Carola - lust och längtan.

- Den handlar om vår finlandssvenska fantastiska sångerska Carola Standertskjöld som skulle ha fyllt 75 år i mars.

En yngre generation känner ofta inte till Carola Standertskjöld eftersom hon så tidigt blev sjuk i Alzheimers och dog. Hon var bara 45 år när hon fick diagnosen.

Johanna Ringbom är inte Carola på scenen utan sig själv.

- Jag försöker inte föreställa Carola på något som helst sätt. Jag skulle inte drömma om att stiga in i så stora stövlar.

Det är med andra ord med stor respekt för sångerskan Johanna Ringbom tar sig an henne.

- Hon var ju en stjärna i världsklass!

Carola Standertskjöld
Bildtext Carola Standertskjöld
Bild: YLE/Erkki Suonio

Personlig berättelse

Johanna Ringboms syster Susanna Ringbom var bästa vän med Carola Standertskjöld i 10-14 års ålder. Det har gett Johanna en personlig infallsvinkel som inte så många har. Johanna har också intervjuat Carolas systrar och läst den bok som Tuija Wuori-Tabermann har skrivit om Carola. Och hon har naturligtvis lyssnat och lyssnat på allt hon har fått tag på av sådant Carola har sjungit in. Sedan har hon valt och valt och sållat och sållat. För Johanna Ringbom är det viktigt att presentera den Carola som Carola själv ville vara, inte den schlagersångerska hon var känd som.

- Egentligen avskydde hon schlagern. Hon ville sjunga jazz, blues, soul och franska chansoner, latinska rytmer.

Flera beröringspunkter

Carola Standertskjöld var mycket språkbegåvad och talade 6-7 språk flytande och sjöng på ännu fler. Också Johanna Ringbom är språkbegåvad och talar exempelvis franska helt flytande. Johanna kommer i La Carola att sjunga på sju språk.

Andra beröringspunkter är den finlandssvenska miljö både Johanna och Carola har vuxit upp i. En kulturell och musikalisk familj där klassisk balett och pianolektioner hörde till uppfostran.

Första svenska produktionen om Carola

Johanna Ringbom närmar sig Carola inte som sångerska utan som skådespelare. Det har på finskt håll gjorts två olika uppsättningar om Carola, men ingen på svenska trots att Carola antagligen är den intressantaste finlandssvenska jazzsångerskan genom tiderna.

Som under flera tidigare uppsättningar jobbar Johanna Ringbom med pianisten Iiro Salmi som också sjunger. Och det är Johannas egen berättelse om La Carola som utgör stommen för deras tvåmansshow. Johanna har finslipat sina repliker med hjälp av sin skådespelarmake Johan Simberg.

Mycket känslig

Många av oss vet vilken otrolig sångerska Carola Standertskjöld var, men hurdan var hon som människa? Johanna Ringbom har bildat sig en uppfattning om det.

- Hon var fruktansvärt blyg, hyperkänslig. Alla vittnar om att hon var vansinnigt snäll, hjälpsam, generös. Grälade aldrig med någon trots att hon hade temperament.

- Hon förminskade alltid sig själv och berömde de andra musikerna.

Anspråkslösheten berodde sannolikt på att Carola hela sitt liv kämpade med en dålig självkänsla. Hennes barndom var otrygg på olika sätt, hon hade upplevt kriget.

- Hon tyckte aldrig själv att hon var tillräckligt bra. Sen sägs det ju helt klart att hon missbrukade mediciner. Hon var inte så bra på att ta hand om sig själv.

Känsligheten hos Carola tog sig också uttryck i scenskräck. Hon turnerade ändå i tolv år med de finska schlagrar skivbolagen bestämde att hon skulle sjunga.

I mitten av 70-talet lämnade hon musikerlivet och började köra ut grönsaker för sin man Georg Liemolas företag. Hon återvände till scenen sporadiskt på 80-talet.

Läs om föreställningar och biljetter här Föreställningar kan göras på golvutrymmen på 4x4 meter så gott som var som helst.