Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Granitborgen i Hangö såldes - huset ska nu bli turismcenter

Från 2016
Uppdaterad 16.03.2016 12:18.
Utsikt över Östra hamnen i Hangö. I förgrunden Granitborgen.
Bildtext Granitborgen i Östra hamnen i Hangö ska få verksamhet året om.
Bild: Yle/ Robin Holmberg

Granitborgen på Hamngatan i Hangö är såld. Det är företaget Kiinteistö Oy Meri-Teijo Keskus som har köpt fastigheten. Huset ska nu bli ett slags turismcenter som har verksamhet året runt.

Kiinteistö Oy Meri-Teijo Keskus köpte fastigheten för 320 000 euro. Det var ungefär den summan som Senatsfastigheter ville ha för Granitborgen, uppger försäljningschef Esa Pentikäinen.

Pentikäinen säger inte hur många som var intresserade av Granitborgen på Hamngatan 4 i Hangö.

Äger slalombacke i Bjärnå

Kiinteistö Oy Meri-Teijo Keskus äger ett slalom- och fritidscentrum i Bjärnå. Där har företaget utvecklat verksamheten i 15 år och erbjuder i dag allt från slalomåkning till gästhamn, restauranger, hotellverksamhet och semesterbostäder.

Det finns ännu inga fastspikade planer för Granitborgen men verksamheten kommer att vara i stil med den i Bjärnå, säger Olli Lehti från Kiinteistö Oy Meri-Teijo Keskus.

- Först måste vi bekanta oss med Hangö och stadens serviceutbud och fundera på hurdan verksamhet som kunde komplettera utbudet och ge mervärde till Hangö.

Hangö har många ljusa sidor

Hangö har mycket potential säger Lehti. Det var därför företaget blev intresserat att etablera sig där.

- Många bra saker håller på att förverkligas just nu, säger Lehti och nämner spabygget på Fabriksudden som exempel.

Lehti räknar upp flera goda sidor med Hangö; mänskorna och servicen är koncentrerade till ett rätt litet område där det är lätt att röra sig och ordna med service.

- Det är också lätt att marknadsföra Hangö, säger Lehti som brukar besöka Hangö några gånger om året, främst om somrarna.

Verksamhet i huset kanske redan i sommar

Företaget ska nu göra upp planer och ansöka om eventuella lov. Nästa vinter har företaget en klarare bild av hurdan verksamhet det kommer att bli i Granitborgen, tror Lehti.

Det betyder ändå inte att Granitborgen kommer att stå tom till dess. Lehti säger att fastigheten kommer att grundrenoveras i år och omgivningen kommer också att snyggas upp.

- Målet är att vi får något säsongsföretag som kan verka i huset redan i sommar.

Senatsfastigheter sålde Granitborgen förra veckan. Anbuden skulle vara inlämnade senast den sista december i fjol.

Granitborgen är 1 426 kvadratmeter stor. Byggnaden är skyddad.

Diskussion om artikeln