Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hackare stal tiotals miljoner från centralbanken i Bangladesh

Från 2016
amerikanska dollarsedlar
Bild: Yle/Seppo Sarkkinen

Okända hackare försökte överföra nästan en miljard dollar från centralbankens konto. Stölden märktes på grund av ett stavfel i banköverföringen, men tiotals stulna miljoner kan vara förlorade för alltid.

De stulna pengarna överfördes till bankkonton i Filippinerna och vidare till lokala kasinon.

Atiur Rahman, chef för Bangladesh centralbank, avgick på tisdagen på grund av att hackare lyckats stjäla tiotals miljoner från Bangladeshbankens konto i den amerikanska centralbankens kontor i New York i februari. Även två lägre chefer har avskedats.

Hackrarna lyckades i början av februari överföra 81 miljoner dollar, vilket är närmare 73 miljoner euro. Fallet har sagts vara en av de största cyberstölderna i historien.

Stölden har generat regeringen i Bangladesh, gjort människor i landet förargade och skapat en oro över pengarnas säkerhet i landets centralbank.

Stavfel väckte uppmärksamhet

Tjuvarna försökte föra över sammanlagt över 950 miljoner dollar från centralbankens konto, men planen misslyckades eftersom en av överföringarna innehöll ett stavfel.

Tjuvarna försökte sätta över 20 miljoner dollar till en medborgarorganisation i Sri Lanka, men missade en detalj: att stava namnet på organisationen rätt. Stavmissen väckte uppmärksamheten hos banken som fungerade som mellanhand för transaktionen.

Samtidigt började man ana oråd på centralbanken i New York eftersom överföringssumman var så stor. Båda bankerna meddelade om sina misstankar till Bangladesh centralbank som stoppade överföringarna.

Svårt att få tillbaka pengarna

Enligt centralbanken i Bangladesh finns det inte mycket hopp om att få fast tjuvarna. Att få tillbaka pengarna kan vara krångligt och ta flera månader.

Pengarna som överförts till Sri Lanka har man tydligen fått tillbaka, men enligt Filippinska myndigheter är det möjligt att pengarna som överförts dit aldrig kommer att komma tillbaka till Bangladesh.

Myndigheterna har fryst över 40 konton som hör till fallet och bett om hjälp av den federala amerikanska polismyndigheten FBI.

Mikko Kuusitalo / Yle Uutiset

Diskussion om artikeln