Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Det blir en femte Indiana Jones-film

Från 2016
Bild: TM, ® & Copyright © 2007 by Paramount Pictures. All Rights Reserved.

På tisdagen kunde Walt Disney Company ge besked - det ska bli en femte film med arkeologen och äventyraren Indiana Jones. Premiären är fastslagen till den 19 juli 2019.

Titeln på den nya filmen är inte spikad, och det har inte gjorts den minsta antydan om handlingen. Säkert är dock att det fortsättningsvis är Harrison Ford som innehar huvudrollen, och Steven Spielberg som står för regin.

- Indiana Jones är en av filmhistoriens största hjältar, och vi ser fram emot hans återkomst på bioduken år 2019, sa Alan Horn, chef för Disney Studios, i ett pressmeddelande.

Ford kommer inte att bytas ut

Rykten om en femte film har varit i svang sedan 2013, då franchiserätten till Indiana Jones övergick från Paramount till Disney. Frågan har gällt om titelfiguren i så fall skulle fortsätta spelas av den i dag 73-årige Ford - eller om rollen kanske borde gå till en yngre förmåga.

Men Spielberg har upprepade gånger slagit fast att Ford aldrig kommer att bytas ut.

Den pisksvingande Indiana Jones presenterades för filmpubliken år 1981 i Jakten på den försvunna skatten. År 1984 följde Indiana Jones och de fördömdas tempel, och 1989 Indiana Jones och det sista korståget.

Sedan blev det ett nästan tjugoårigt uppehåll, innan film nummer fyra, den av kritikerna snålt bedömda Indiana Jones och Kristalldödskallens rike hade premiär 2008.

De fyra filmerna har sammanlagt inbringat nära två miljarder dollar.

Diskussion om artikeln