Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Expertens tips: Så slutar VM-serien i formel 1

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Mercedesstallet efter F1-säsongen 2015.
Bildtext Även denna säsong lär sluta med fest hos Mercedes.
Bild: All Over Press

Det är bekanta namn på topp när Yle Sportens formel 1-expert Fredrik af Petersens får sia om den kommande säsongen.

Förra säsongen gjorde Mercedesduon upp om VM-titeln med Lewis Hamilton som etta före Nico Rosberg. Ferraris Sebastian Vettel slutade solklar trea före Kimi Räikkönen, som distanserades med hela 128 poäng, medan Valtteri Bottas i sin Williams knappt blev slagen av sin landsman.

I stort sett samma visa kommer att fortsätta i år, om man får tro Yle Sportens F1-expert Fredrik af Petersens.

– Ingen kan utmana Mercedes när det gäller VM-titeln men däremot tror jag både Kimi och Sebastian kommer att vinna enskilda lopp. Ferrari har inte kommit helt ifatt Mercedes men av vintertesterna att döma har man knappat in en del, säger af Petersens.

– Hur mycket är svårt att säga eftersom ingen spelar med öppna kort i testerna, men det allmänna intrycket är att Ferrari har fixat problempunkter både i aerodynamiken och framför allt motorn, och gapet till Mercedes är inte lika stort som tidigare.

Sebastian Vettel och Kimi Räikkönen, hösten 2015.
Bildtext Sebastian Vettel (t.v.) och Kimi Räikkönen trivs tillsammans.
Bild: All Over Press

– Styrkan hos Ferrari jämfört med Mercedes är att Kimi och Sebastian är vänner, vilket man sannerligen inte kan säga om Nico och Lewis. Därmed arbetar de för hela teamets bästa och när den ena hittar någonting för att förbättra bilen, får också den andra ta del av lösningen. Ferraris fördel är en bättre laganda och att båda förarna till skillnad från Mercedes är teamplayers.

Toppduo: Hamilton och Rosberg

– Det kommer att bli en stenhård kamp mellan Lewis Hamilton och Nico Rosberg om VM-titeln. Men vem av dem som vinner: ingen aning. Jag vågar faktiskt inte tippa. Det kommer att vara dagsformen som i slutändan avgör, säger Fredrik af Petersens.

Vad talar för att Hamilton tar sin tredje titel?

– Lewis är en otroligt stor egoist, men det kanske inte ska ses som något negativt, för det gäller ju i viss mån alla individuella idrottare. Se bara på Michael Schumacher och Ayrton Senna – båda två otroliga egoister, men direkt när de klev ut ur bilen var de helt andra människor. Artiga, vänliga och snälla – och det är nog Lewis också socialt utanför banan, men i bilen är han iskall och tar absolut inte hänsyn till någon annan. Det är hans styrka – men kan också bli hans fall.

Vad talar för att Rosberg kan öppna titelkontot?

– Efter att Lewis ifjol säkrade titeln i Texas vann Nico de resterande tre loppen, och kan han behålla den självsäkerheten kanske Lewis pansar får en spricka. Nico har överlag börjat tänka i hela nya banor, han har fått nog av Lewis fasoner ute på banan. Han var kanske tidigare den snälla typen som gav vika, men jag tror vi får se en ny, mer självsäker och tuff Nico Rosberg i år. Han är dessutom den skickligare teknikern av de två när det gäller att ställa in bilen och ta till sig nya saker.

Utmanarna: Räikkönen och Vettel

– Det kommer att bli en lika tuff fajt om tredjeplatsen mellan Kimi Räikkönen och Sebastian Vettel, som det blir om förstaplatsen mellan Hamilton och Rosberg. Jag tror Kimi kan komma upp på Sebastians nivå. Han har haft svårt att ställa in bilen så den passar hans körstil men det problemet borde inte längre finnas.

Kimi Räikkönen, mars 2016.
Bildtext Vart räcker Kimi Räikkönens fart denna säsong?
Bild: All Over Press

Många experter sätter ändå Vettel före Räikkönen, tror du inte att Ferrari sätter mera krut på tysken?

– Såvitt jag vet satsar stallet lika mycket på båda två vad gäller dagens bil, båda får samma material, ingen prioriteras över den andra. Ska man vara helt ärlig satsar Ferrari säkert mera på Sebastian med tanke på framtiden eftersom Kimi är inne på sin sista eller näst sista säsong, men – och det här är ett mycket stort men – man får inte glömma att ”Iceman” är en fantastisk förare som man aldrig får räkna bort.

Best of the rest: Bottas

– Jag är smått övertygad om att Valtteri Bottas slutar femma i VM-serien. Han är metodisk förare som verkligen går in för sin uppgift som racerförare. Ingen ont om stallkamraten Felipe Massa men det finns faktiskt ett par andra förare som kan klämma sig in före honom på sjätteplatsen. Jag tror åtminstone han får kämpa hårdare för sin sjätte plats än Valtteri behöver göra för sin femte plats.

Felipe Massa och Valtteri Bottas, mars 2016.
Bildtext Valtteri Bottas (t.h.) klart före stallkamraten Felipe Massa.
Bild: All Over Press

Vilka är det då som utmanar Massa om sjätteplatsen?

– Det finns några starka kandidater. Force India har visat upp en riktigt bra tendens under de senaste säsongerna, och Nico Hülkenberg och kanske framför allt Sergio Perez kan blanda sig i. Och vi får absolut inte glömma Toro Rosso med Max Verstappen i spetsen. Max var det stora frågetecknet inför säsongen ifjol – och det stora utropstecknet efteråt. Sällan har man sett en nykomling köra så moget, och han kan faktiskt vara den som kniper sjätteplatsen.

Kan blott 18-årige Verstappen bli ett hot för Bottas med tanke på en stallplats i till exempel Mercedes eller Ferrari efter denna säsong?

– Utan tvekan. Bottas ryktas ju ersätta Kimi i Ferrari, och också andra stall är ute och drar i honom, men Max är omsvärvad, helt klart, och Toro kommer att få svårt att hålla honom. Den naturliga vägen för Verstappen skulle ändå vara att gå över till moderteamet Red Bull och jag är övertygad om att han kör där om ett eller två år.

Max Verstappen, mars 2016.
Bildtext Max Verstappen ett stort framtidsnamn inom formel 1.
Bild: All Over Press

Diskussion om artikeln