Hoppa till huvudinnehåll

Hajbo

Fannys blogg - oktober 2014

Från 2014
Uppdaterad 06.04.2016 12:23.
Ronja som har huvudrollen i serien Fanny.

onsdag 1.10 - Jag fick en chock.

Efter sista timmen då vi sku gå ut ur klassrummet, passa jag på att gå samtidigt som Miksu. Och så sa jag "sjukt fin jacka Miksu" och hon bara "Du behöver int fjäska Fanny" och jag "Fjäska! Jag försöker vara trevlig mog dig!" Miksu (hatfullt):"Du..är så jävla falsk Fanny" och då brast det för mig: "Falsk!! Du vet ju int ens va du snackar om! Du bara går runt och tror du vet allt och tror du är så mycket bättre än alla andra, men de e du int, och du har int rätt att vara så sur bara för att jag är kompis med andra än du!" Miksu: "Och DU pratar om att veta allt! Du vet INGENTING Fanny! INGENTING! Och du ska liksom vara en kompis. STACKARNS Erika som har dig som kompis. Eller, det är det väl int, FÖR DU ÄR FÖR FALSK FÖR ATT VARA NÅGONS KOMPIS!! Hon sprang iväg och jag blev stående. Jag börja gråta. Jag fick en chock.

onsdag 1.10 - Quiz kväll!

Erika ringde precis och fråga om vi ska gå till klubben imorgon. Det ska vara quiz kväll. Quiz är kul, även fast det är pinsamt om man skämmer ut sig. Men jag tycker det borde hända någå bra nu. Inte tänka på Miksu. Hoppas hon int är där. Hon kan stekas i sitt eget fett, som fammo brukar säga då hon är arg på någon.

torsdag 2.10 - Det här är helt förfärligt!

Jag törs aldrig träffa Tommi igen! Jag fattar int alltså: varför sku Miksu ha gjort så där. Efter klubben så for jag hem till Miksu. Erika ville komma med, men jag kände att det var bättre att fara ensam. Jag plinga på och ringde på och ingen öppna, och så såg jag Miksu i fönstret! Jag ropa på henne, men då försvann hon. VA E DET HÄR? Jag har aldrig vari så förvirrad i hela mitt liv. Och va tror Tommi liksom?! Nu måste jag sluta på gitarrkursen.

fredag 3.10 - Jag är så otroligt arg!

Jag fattar bara int varför Miksu gjorde så?! Jag blir så arg bara av att tänka på det. Hon måste ha skapa ryktet som hämnd. Tänk att hämnas på det sättet före man hört en förklaring! Ursäkta mig, men det e ju HON som int ville lyssna! Jag har ju försökt prata med henne tusen gånger! Så sjukt barnslig hon är! OCH FALSK! Vi va ju liksom vänner. Man GÖR JU INT SÅ mot vänner!! MAN GÖR JU DET BARA INT? Det värsta e att jag int kan prata med henne heller! HON SVARAR JU ALDRIG i telefonen! Står och gömmer sig bakom gardinerna liksom. SÅ FEGT!

lördag 4.10 - I natt hade jag en så konstig mardröm.

Jag drömde jag var i Borgå och hälsa på Ellen. Vi satt på hennes rum och hon sa att de va någå hon måste berätta för mig. Precis då kom Erik in genom dörren. Ellen berätta att hon och Erik hade blivit ihop. Jag fatta ingenting och fråga va Erik gjorde i Borgå. Han svara att han bodde där. "Miksu har sagt att du är kär i Erik, men nu är han tyvärr min" sa Ellen. Jag svara att jag int var kär i Erik, att hon måste ha missförstått och menat Tommi. I samma stund kände jag att det var någon bakom mig som skratta, det var Torbjörn, vår gitarrlärare. "Vi vet ju det Fanny, ALLA vet ju att du är kär i Tommi" sa han. Och så skratta dom. Torbjörn, Ellen och Erik skratta. Jag ville skrika att det inte var sant, att det var ett rykte Miksu hade hittat på, men då jag sku skrika fick jag int fram ett ljud, som om jag hade tappat rösten. Det var så äckligt. Jag vakna och var helt svettig och kokhet. Gick in till mamma och fick ligga i hennes säng. Då jag vakna i morse hade jag magknip och var alldeles varm och slö. Mamma kände på min panna och sa att jag hade feber. Måste ligga på soffan och se på TV, fast mamma hade planerat att vi sku gå på bio.

söndag 5.10 - Jag har varit sjuk hela dagen.

Har så otroligt ont i magen. Mamma tycker jag ser blek ut och att det e bäst om jag int går till skolan i morgon. Det passar så perfekt att bli sjuk nu. Då slipper jag gå på gitarrkursen också. Slipper träffa Tommi. Hoppas jag aldrig mer ser Tommi. Int Miksu heller. Har mest lust att försvinna från jorden. Emellanåt, till exempel då jag låg och såg på TV tidigare idag, klarade jag av att glömma det som hände på torsdag. Men plötsligt kommer jag på det igen och då e det som om någon slår mig i magen. Jag blir svag och nästan svimfärdig. OCH SÅ BLIR JAG SÅ SJUKT ARG! Undrar va som sku hända om jag plötsligt dog. Då sku Miksu ångra sig! Om jag till exempel fick någon obotlig magsjuka som gjorde att jag dog inom några dagar. Da hade hon säkert fått dåligt samvete. Och Tommis störande tjej kompisar. Så störande! "ÄR det kul på gitarrkursen Fanny?" - Så sjukt falskt!

måndag 6.10 - Tror jag ska sluta gitarrkursen.

Jag är hemma från skolan idag. Har haft ont i magen och känner mig svag. Mamma har övning på teatern. Jag har legat och tänkt lite. Har bestämt mig att aldrig tala med Miksu igen. Om hon ångrar sig och försöker tala med mig så ska jag bara se förbi henne, så som hon gör mot mig då hon e sur. Jag ska vara helt likadan tillbaka så får hon känna på hur det känns. Är så otroligt glad att jag slipper gå på gitarrkursen ikväll, de hade jag int klarat. Tror jag ska sluta. Klarar int av att sitta där med Tommi nu då han liksom tror jag är kär i honom! Dessutom tycker jag int det är SÅ kul heller. Eller Torbjörn är ju lite kul, men int så bra lärare precis.

måndag 6.10 - fannys webcam

tisdag 7.10 - Idag hände någå SÅ pinsamt.

Mamma sa att hon beställt läkartid till mig. Jag har int varit hos läkaren sen jag flyttade. Läkaren jag hade i Borgå var egentligen ganska trevlig, men min nya läkare som jag var till idag var så trög. Först fråga han massa frågor om vad jag hade ätit den sista tiden, om jag hade haft feber eller spytt. Det e helt okej. Så sku han känna på min mage. Han tryckte och höll på, fråga om det gjorde ont när han klämde och sånt. Plötsligt fråga han om jag fått mens, eller menstruation som han kalla det. Jag blev helt paff. Nej svara jag först. Tror han såg att jag rodna eller någå för plötsligt börja han tala en massa om att det var helt naturligt om det hände snart, och om jag hade blödningar från slidan så var det helt normalt. TRODDE JAG SKULLE DÖ! SÅ OTROLIGT PINSAMT! Det är int det att mens är SÅ pinsamt, men det var OTROLIGT pinsamt att han börja tala om BLÖDNINGAR FRÅN SLIDAN. ÅH, och mamma bara, "men Fanny du HAR ju fått mens redan"! Och jag bara "ja, men jag har int det nu" och hade mest lust att hoppa ut genom fönstret. Till slut sa han att jag sku ta det lugnt resten av veckan. (vilket jag tycker är helt okej för då slipper jag se Miksus elaka fejs). Så sa han åt mamma att det var vanligt i min ålder att få någå som kallas för nervösa magsmärtor, och att vi sku komma tillbaka om det int gått över i slutet av veckan. Nervösa magsmärtor? Jaha, struntar jag i. På vägen hem fråga mamma en massa frågor om det va någå jag var bekymrad över eller om någå dåligt hade hänt den sista tiden. Hon måste på ett eller annat sätt känt att det var någå. Jag låtsades som om jag int fatta va hon mena. Lät som om allt bara var bra. Har int berättat åt mamma om dom där Miksu grejerna. Klarar liksom det int. Hon blir bara orolig och frågar en massa frågor. Frågor som jag själv int har svar på.

tisdag 7.10 - Anja var här idag.

Hon hade med sig någå läxor från läraren. Hon undra om jag kunde komma till skolan i morgon. Jag sa att doktorn sa att jag sku vara hemma hela resten av veckan. Så fråga jag om det hade hänt någå på skolan. Försökte egentligen få reda på om hon hade hört någå rykten om att jag var kär i Tommi. Verka int så. Hon sa bara "int någå speciellt". Men Anja e ju int den som får veta alla rykten först precis.

onsdag 8.10 - Jag har sett Erikas pappa!

Det som hände va att jag satt i köket och försökte göra läxorna som Anja gav mig igår (så tråkiga läxor). Plötsligt såg jag Erikas lillasyster på lekplatsen. Jag öppna fönstret för att ropa på henne. Tänkt att Erika kanske var där också, men de var hon int. Lillasystern va helt ensam. Jag skulle just ta på mig skorna för att gå ut men då kom hennes pappa. Han ropa på henne, men hon bara fortsatte att leka. Tror hon låtsades att hon int hörde honom. Hon såg iallafall int på honom en enda gång. Han gick bort och tog henne i armen och drog henne liksom med sig. Jag blev och titta på dom. Kändes plötsligt som om jag spionera på dom, och jag var livrädd att dom sku upptäcka mig i fönstret. Jag undrar bara va det e med Erikas pappa. Är det int lite konstigt att han int e på jobb? Har han int någå jobb? Och varför är inte Teresa på dagis? Kanske dom också är sjuka idag?

torsdag 9.10 - Har tråkigt…

Fick meddelande från Erika: Har du dött eller? Kan du int komma tillbaka till skolan snart! Märkte att jag blev ganska glad. Har int tala med Erika sen vi var på klubben på torsdag. Tänkt ringa henne igår men orka liksom int. Var rädd för att hon sku säga någå om Tommi eller Miksu. Jag vet ju int va som hänt på skolan den här veckan. Vill int veta det heller. Nu tror säkert hela skolan att jag är kär i Tommi, jag vill int gå tillbaka. MEN jag BLIR GALEN av att vara hemma också. Till exempel sitter jag här och tror en massa saker om va som händer på skolan, men så länge jag är hemma så VET jag ju ingenting. Undrar om jag ska fråga mamma om jag kunde gå till skolan imorgon. Kan lika bra få det över.

!!

fredag 10.10 - Fortfarande hemma.

Är hemma från skolan idag också. Mamma tyckte det var bäst att jag tog det lugnt. Vi tala länge igår. Det var ganska fint att få prata, för jag tycker mamma har varit lite udda sen hon kom tillbaka från Rom. Först börja hon såklart tjata om det var någå som hade hänt eller någå jag var ledsen över. Jag blir så störd då hon tjatar om sånt! Jag sa att hon måst sluta med det och att jag hade sagt till om det var något (det är ju int helt sant men…). Hon sa att hon hoppas det, och att hon bara fråga för hon vill ju att jag ska ha det bra. "Det har varit mycket den sista tiden för dig Fanny min. Med skilsmässa och flytt och allt", sa hon. Jag hatar då mamma blir sån. Då hon tycker synd om mig liksom. Det är nästan så att jag blir ledsen och nästan börjar gråta, bara för att hon tycker synd om mig. Tror hon såg att jag fick tårar i ögonen och då gav hon mig en kram och då kunde jag int hålla mig längre och brast ut i gråt. Vet inte egentligen varför jag grät, jag blev bara så ledsen plötsligt. Mamma trodde ju jag grät på grund av skilsmässan, så hon börja trösta mig och säga att hon och pappa älskar mig och att jag aldrig får tro att det är mitt fel att dom int e tillsammans. Det tror jag ju int. Vet inte om jag har grät över skilsmässan. Kanske lite. Och lite på grund av den här Miksu och Tommi grejen. Så sa mamma någonting som jag aldrig tänkt på förr. Hon sa att jag är tuff! Att jag alltid har varit det, och att jag alltid har klarat av att ordna upp mina egna problem själv. Ända sen jag var liten. Hon sa att det är en väldigt bra egenskap, men att jag också får vara ledsen emellanåt. Att jag inte måste klara ALLTING själv. Det var fint då hon sa det. Jag vet att jag alltid har mamma och pappa där och att jag kan gå till dom. Tror bara int att dom fattar allting. Mamma sa förresten att då hon blir ledsen så prövar hon att göra listor. Nästan som shoppinglistor, men istället för mat så skriver hon saker som hon är ledsen över. Hon sa att det brukar hjälpa henne att få ordning på huvudet då hon skriver ner det. Så fråga hon om inte jag också kunde laga en sån lista. Jag sa att jag sku göra det. Men det orkar jag int alls med. Jag tror int det hjälper att bara laga en lista precis. Men det hjälpte lite att tala med mamma.

lördag 11.10 - Jag har lagat en lista.

Igår fick jag int sovt. Låg och tänkte på hur det e att gå tillbaka till skolan på måndag. Ser int alls fram emot det, och inte minst gitarrkursen! Men jag har ju bestämt mig för att sluta. Har int sagt det till mamma ännu, måste komma på en bra förklaring. Och så tänkte jag på allt som hänt det senaste året. Det är så otroligt mycket, och allt har gått så sjukt fort. Medan jag låg där så kom jag på det som mamma sa om att skriva listor, och så tänkte jag att medan jag ändå int kunde sova så kunde jag ju lika bra pröva på det. Även om jag tycker det är lite… lame. Jag bestämde att jag sku göra en lista på allt som hänt det senaste året, och dela in det i bra och dåliga saker.

söndag 12.10 - Borde jag prata med Miksu?

Imorgon ska jag tillbaka till skolan. Jag är ganska spänd på hur det kommer att gå. Herregud, nu har jag tänkt så mycket på den där Miksu och Tommi grejen att jag är färdig med det! Om hela skolan tror jag är kär i Tommi så får dom väl tro det då. Struntar jag i. Det enda jag tycker är dumt är att det ännu är dåligt mellan mig och Miksu. Jag hade ju bestämt att int tala med henne igen, men saker blir ju int bättre av det. Fammo brukar säga att den som först ger efter i ett gräl är mer mogen. Även fast jag ännu också är sur på henne så borde jag kanske försöka tala med henne. Det kan ju hända att det finns en förklaring. Tänk om hon int har mena det som någå elakt. Och om jag aldrig talar med henne så får jag ju aldrig veta.

söndag 12.10 - fannys webcam

måndag 13.10 - Jag måste säga nåt åt Tommi!

Jag hade ju trott att ALLA liksom visste om det där med Tommi och tänkte på det och sku fnissa åt mig och sånt, men jag märkte egentligen int nå. Säkert bra att det gått över en vecka, dom har kanske glömt det. Miksu och jag undvek varandra hela dagen, det tog ont, det är så slött att vara arg på någon man egentligen tycker om - men nu vet jag ju int om jag tycker om henne nåmera, jag FÖRSTÅR henne liksom int. Men - dagen är ju int ännu över: nu är det snart gitarrkurs. Hoppas Tommi är sjuk. Eller; Nej, Fanny, nu MÅSTE du faktiskt träffa honom, om int idag så en annan dag, det kan lika gärna vara idag.

måndag 13.10 - gitarrlektion

måndag 13.10 - NEJ NEJ NEJ!!!!

Det där blev ju bara helt mokat, nu vet jag ju iallafall int alls va han tänker. Han kan tänka: 1) Att jag ÄR kär i honom, eftersom det var så otroligt viktigt att jag int var det liksom. 2) Att jag int tycker om honom, eftersom jag sa "JAG kär i DIG liksom". 3) Att jag tycker han är SÅ mycket coolare än jag är så att det skulle ha vari helt idiotiskt av mig att ens tro att jag kunde vara kär i honom. 4) Att jag är en dålig kompis som talar bakom Miksus rygg. 5) Att jag är galen. Va tror ni han tror?

tisdag 14.10 - Det är inte sant!

Nu vet jag vad Miksu ville snacka med mig om den där kvällen då hon kom till mig. Medan jag spela guitarhero med Erika, fick Miksu sitt livs värsta besked vid familjemötet! Ok, det här hände: Det börja med att Miksu int va på skolan idag. Jag tänkte ju såklart att hon bara va sjuk! Och så då vi var på väg in i klassrummet efter rasten så stoppa Atte (vår lärare) mig och sa att han hade tänkt tala med klassen om det idag. Vadå "Det"? Jag fatta in va han mena och va han sku berätta, men precis då va det någon som börja knuffas i dörren och Atte måste ta tag i det så jag kunde int fråga. Så i början av mattetimmen sa han att det var något han måste berätta. Han sa ATT MIKSU SKULLE SLUTA! Inte bara det: HON SKA FLYTTA TILL FRANKRIKE!! Jag fick en chock! Det värsta var att Atte gav mig ett jag-tycker-synd-om-dig leende, som om jag visste allt redan. Och Erika såg också på mig så. Och jag som egentligen är hennes bästa vän visste INGENTING! Herregud, stackars Miksu! Det var därför hon var så konstig den kvällen! Jag skiter i allt som hänt mellan oss! Jag måste tala med henne! Jag ska tvinga henne att tala med mig. Klättrar in genom hennes fönster om jag måste.

onsdag 15.10 - Miksu ska flytta

onsdag 15.10 - Jag e chockad.

Jag är fortfarande helt chockad att Miksu ska flytta till Frankrike. Herregud. Och jag som har varit så arg på henne. Nu är det precis som om allt är borta. Jag är inte alls arg på henne mera! Jag blir bara ledsen då jag tänker på att jag svikit henne på ett sätt. Att det var mig hon lita mest på och så ljög jag för henne. Jag är så glad att vi fick talat, och att vi blivit vänner igen. Då vi tala så märkte jag hur mycket jag tycker om henne egentligen. Miksu va nästan den enda som ville vara kompis med mig då jag flytta hit. Hade varit helt hemskt om hon sku ha stuckit iväg och vi ännu var ovänner. Det är hursomhelst ganska tråkigt att hon ska flytta. Kommer att sakna henne helt sjukt mycket. Varför måste man hela tiden mista folk? Jag saknar pappa också. Prata med honom idag. Berätta allt som hade hänt med Miksu och Tommi och allt det där. Tror han förstod mig ganska bra. P.S. Det är höstlov! I morgon ska jag bara sova hela morgonen och sen hjälpa Miksu att packa lite.

Fannys blogg

Mer om ämnet på Yle Arenan