Hoppa till huvudinnehåll

Hajbo

Fannys blogg - oktober 2014 (forts)

Från 2014
Uppdaterad 06.04.2016 12:24.
Ronja som har huvudrollen i serien Fanny.

onsdag 15.10 - Jag e chockad.

Jag är fortfarande helt chockad att Miksu ska flytta till Frankrike. Herregud. Och jag som har varit så arg på henne. Nu är det precis som om allt är borta. Jag är inte alls arg på henne mera! Jag blir bara ledsen då jag tänker på att jag svikit henne på ett sätt. Att det var mig hon lita mest på och så ljög jag för henne. Jag är så glad att vi fick talat, och att vi blivit vänner igen. Då vi tala så märkte jag hur mycket jag tycker om henne egentligen. Miksu va nästan den enda som ville vara kompis med mig då jag flytta hit. Hade varit helt hemskt om hon sku ha stuckit iväg och vi ännu var ovänner. Det är hursomhelst ganska tråkigt att hon ska flytta. Kommer att sakna henne helt sjukt mycket. Varför måste man hela tiden mista folk? Jag saknar pappa också. Prata med honom idag. Berätta allt som hade hänt med Miksu och Tommi och allt det där. Tror han förstod mig ganska bra. P.S. Det är höstlov! I morgon ska jag bara sova hela morgonen och sen hjälpa Miksu att packa lite.

fredag 17.10 - TROR NI INT ATT HAN ÖVERNATTA!

Då jag kom in till köket idag på morgonen så satt mamma och Jeppe där, bredvid varandra, läste tidningen och satt och fnissa som nå småbarn. Dom LÄSTE int ens tidningen, dom satt och rita huggtänder och horn på folk i tidningen. Mamma brukar ju bli irriterad då jag gör det. Det tog länge före dom upptäckte mig, jag stod bara i dörröppningen och såg på för jag visste int va jag sku göra, fast det var HEMMA hos mig. Så märkte mamma mig äntligen och ropa högt: "Godmorgon Fanny min! Har du sovit gott? Det finns ägg och bacon!" Men jag bara vände och gick in på rummet mitt. Vi har int haft ägg och bacon sen vi bodde i Borgå.

lördag 18.10 - mamma och Jeppe

Jag e så trött på Jeppe och mamma!

söndag 19.10 - Jag hatar mamma!

Sitter på mitt rum och tänker int gå ut på HELA dagen! Jag hatar mamma!! Hon e så självisk! Har lite tråkigt nog men jag tänker ändå int gå ut och mamma bryr sig int om att jag sitter här heller, hon e väl bara glad att slippa mig.

:) :) Miksu :) :)

måndag 20.10 - Tommi var snäll idag.

Det ösregna, plaska ner då jag sku till kursen. Jag sprang så fort jag kunde, men då jag kom fram var jag helt dyblöt. Torbjörn var int där ännu, men Tommi stod där utanför dörren. Jag hade sminkat mig och dessutom laga håret, kände att jag sku ha vilja ha en spegel före jag såg Tommi. Och så såg han på mig och log: "Glömde du ett paraply?" Jag sa: "Heh, jag ser säkert ut som en dränkt katt?" Han: "Nej, bara lite blöt, hehe". Och så torka han bort något under mitt öga. "Du har någå här." Och det var väl lite pinsamt att jag hade sminkat mig kanske, men...DET VAR JU SNÄLLT ATT HAN GJORDE DET, ELLER HUR? Då kom Torbjörn, med sitt vanliga udda beteende: "Jaja ja. Här händer det grejer." Vi hoppa liksom ifrån varandra, precis som OM det hade hänt någå. Men det hade det ju inte. Eller?

tisdag 21.10 - Om mamma och pappa.

Mamma och jag är sura på varandra. Vi har bara gått runt varandra där hemma enda sedan vi gräla på söndag kväll. Då vi äter så är det helt tyst, vi säger bara ibland: "är du färdig? Kan jag ta resten?". Ingen av oss vill ge efter. Jeppe har int varit hos oss sen söndag. Men mamma ligger på sitt rum och pratar så där hemligt i telefon hela tiden, emellanåt skrattar hon sitt dumma Jeppe skratt. Nu kunde jag ju ha ringt åt pappa, för det är ibland lättare att prata med honom om saker. Men… jag är liksom rädd att pappa ska bli ledsen om han hör om mamma och Jeppe. Jag vet int om han vet. Jag tror det var med Jeppe som mamma var i Rom med. Tror ni hon sa det åt pappa? Va är bättre: Att berätta åt pappa om Jeppe eller int? Jag är så rädd att pappa ska bli ledsen. Han är så långt borta också, kan int bara åka dit och trösta honom om jag vill.

onsdag 22.10 - Miksus sista dag i skolan.

Idag var det avskedsfest för Miksu. Atte, vår lärare, hade med sig kex och saft och så såg vi på bilder från Lyon och Frankrike. Miksu har ju aldrig vari speciellt sjyst mot klassen och klassen har int varit speciellt sjyst mot Miksu heller, men idag var alla snälla och till och med Annika sa åt Miksu att det säkert på ett sätt blir bra att få sticka härifrån, och slippa föräldrarna och Helsingfors och allt som hänt. Att det blir en ny start liksom. Jag såg att Miksu var väldigt ledsen, men hon sa mhm. Så sa folk det dom kunde på franska så klart. Många kunde BONJOUR och AU REVOIR (hej och hejdå), och nån kunde flera ord. Miksu kan som tur en hel del, eftersom dom har sommarställe i Frankrike. Jag kan faktiskt sjunga den franska nationalsången (fast jag int förstår orden) för pappa har sjungit den för mig sen jag var liten, vet int vaför han kan den. OK, och då var jag så dum att jag berätta det till Erika och Anja och dom sa det till alla och då MÅSTE JAG SJUNGA DEN FÖR HELA KLASSEN!!!! Det var så klart super pinsamt, men det som var fint var att Miksu log lite.

torsdag 23.10 - Hejdå Miksu :(

Nu har Miksu åkt till Frankrike. Det blev lite konstigt då vi skulle säga hejdå igår, för Erika stod också där och liksom vänta på att hon och jag sku gå. Jag fråga Miksu om hon hade packat och när hennes flyg gick och sånt, och så gav vi varandra en lite stel kram. Då jag gick hem fick jag lite ont i magen då jag tänkte på stackarna Miksu som måste bo utan sina föräldrar, utan en familj, i ett främmande land. Fast mamma är dum… tänk om hon inte fanns där? Det där tänkte jag på. Och så tänkte jag på Miksus föräldrar, tänk om dom int sku följa henne till flyget? Hade varit så typiskt om dom bara skickat henne i en taxi. Så då jag kom hem fråga jag mamma om vi kunde åka till flygfältet och säga hejdå. Och mamma - hon sa ja det gör vi. Så hon är inte BARA en dum mamma. Som tur var Miksus båda föräldrar där, men jag såg att hon blev väldigt väldigt glad att jag kom. Tänk - nu har hon ren sovit en natt på sin skola och stigit upp och ätit frukost i en matsal. Kanske en konstig frukost, int sånt vi äter i Finland. Tror dom äter mer söta saker till frukost i Frankrike? Det är ju bra för Miksu, kanske dom har såna där chokladbollar? Men så sitter hon i en klass med franska barn hon inte känner. Och så har hon kanske int någon att tala med på rasten. Och jag vet hur det känns. Det är det värsta, det är helt sårande och ensamt och pinsamt och grymt. Men om en tid så har hon lärt känna folk och vant sig att vara där, jag tror nog det. Hon kommer att få det bra efter en stund. Hon kommer att få kompisar och göra en massa kul. Undrar om barn gör andra saker i Frankrike? Idag var det temadag och jag och Erika har anmält oss till ANIMATION.

torsdag 23.10 - OLYCKSDAG

Och det blev värre. Mycket mycket värre. Då vi kom ut från skolan så gick Tommi och hon Maja tillsammans på skolgården, och jag hörde att han sa att hon kunde låna hans huppare SÅ LÄNGE HON VILLE. VA? Hon fjäska den lilla häxan. OCH SÅ fick jag ett SMS. "Vill du bli ihop? Patte". Va ska jag svara till honom? Va? Det sista jag vill i hela världen är att bli tillsammans med honom - fattar han inte det?

fredag 24.10 - Vet ni va som precis hände?

Min telefon ringde, okänt nummer. Brukar liksom int svara om jag int vet vem det är, men den här gången så tryckte mitt finger på knappen utan att jag tänkte efter. Och det var Patte! Jag bara: "Åh hej Patte..va? vilket meddelande?? Nej, jag har int fått någå meddelande av dig..." Jag försökte jag få tag i min hårfön och tappa telefonen så jag kunde koppla in hårfönen min. Jag: "Alltså, jag måste nog lägga på nu, det är så mycket oljud här. Är i bilen med mamma!" Han gav int efter såklart och börja bara skrika istället. Han: "Ska vi bli ihop?!!" "VA?" "SKA VI BLI IHOP?!" Då la jag bara på och slängde iväg min telefon. Det är Majas fel. Hade int hennes störande fejs dykt upp så hade jag varit i Tommis grupp. Värsta bimbo Maja. Hon är väl och ger sin huppare tillbaka till Tommi nu. Dom får väl bli tillsammans för min del. Skiter jag i.

lördag 25.10 - JEPPE ÄR HÄR HELA TIDEN!

Jag håller på att bli galen av att vara på mitt rum! Idag var jag på väg till vardagsrummet för att titta på TV och då satt förstås Jeppe där och titta på fotboll! Han är liksom överallt! Till exempel då jag ska på vessa, nå vem sitter int där och skiter? JEPPE! Om jag ska laga mig en smörgås - vem sitter vid köksbordet och gäspar? JEPPE! Han är ÖVERALLT! Jag blir knäpp! Jag är fånge på mitt eget rum. Blir så störd. Dessutom orkar jag int spela på min gitarr nå mera.

söndag 26.10 - Allt e bara skit.

Tror förresten int jag vill gå på gitarrkursen i morgon, orkar int. Tycker bara det är lite tråkigt alltså. Är lite störd på Torbjörn, med alla hans lama kommentarer. Tommi också förresten. Han får flörta med hon Maja så mycket han orkar. Ursäkta mig, så otroligt dålig smak han har egentligen! Hon är ju helt störd! Eller hur? Här är en bra låt om man hatar någon (lite gammal, men ändå): Kelis - I hate you so much right now:
http://www.youtube.com/watch?v=ETNRfcNIl2w

Min favoritbild på Miksu och mig

!!!

måndag 27.10 - LOVAT ÅT Erika ATT GÅ

Idag sa jag åt Erika att jag int orkar gå på gitarrkurs idag. Då sa hon att jag MÅSTE gå, och att jag måste öva mig tills hon och jag ska starta vår popgrupp. Det var ganska länge sen vi prata om det, hade nästan helt glömt bort det. Vi kom överens om att träffas en dag bara för att planera det. Komma på ett namn och skriva låtar och sånt. Men jag måste lova henne att jag gick på gitarrkursen idag. Då måste jag väl det då. Skriver senare!

måndag 27.10 - Maja och Tommi???

Vet ni vad jag såg då jag skulle gå på gitarrkursen idag? Tommi kom gående med MAJA! Hon följde honom till gitarrkursen! Tror nog han klarar av att gå till kursen själv liksom. De såg helt ut som om dom va ett par för dom gick så tätt tillsammans, vet inte om dom precis gjorde det på flit, men dom var helt fastklistrade typ. Jag blev och stå och titta för att se om dom sku kramas eller nåt, men då såg Tommi mig och jag bara låtsades som om ingenting och skynda mig in. Inne i musikrummet blev stämningen helt konstig. Det verka som om Torbjörn och Tommi var på ur bra humör för dom skämta och skoja och skratta och jag blev så störd. Så sa Torbjörn: Va e fel idag då Fanny? Då blev jag ännu mer störd och svara bara: Int nå. Så sa han: Dåligt humör kanske? Men Tommi, du e i form va? Panghumör? Men det verka int som om Tommi va på så gott humör någå mera han heller, han var liksom lite borta han också och såg konstigt på mig. Så sa Torbjörn: Ja, ungdomen, den ungdomen… man måste tala ut med varandra vet ni. Jag tror vi ska ta en paus. Och så gick han bara! Då satt bara jag och Tommi ensamma liksom, och det var helt tyst. Så pinsamt, men jag iddes int bara säga någå. Kom int på någå att säga heller. Men så sa Tommi plötsligt: Ska du på fest till Matti på torsdag eller? Jag sa: Matti vem? Tommi: Matti Frantzén i 8A. Jag: Vet int helt. Så var Torbjörn där igen.

tisdag 28.10 - Varför fråga Tommi om jag sku på festen?

Han har ju ren en flickvän? Han är ju helt tydligt tillsammans med Maja, varför skulle hon annars följa honom till gitarrkursen? Sak samma för mig. Hur som helst, igår då jag kom hem så ringde jag till Erika för att ta reda på var den där festen sku vara. Hon hade också hört om den, eller hade hört Hanna i parallell klassen tala om den. Så fråga jag om hon hade tänkt gå på den och hon svara: Vet int helt. Ska du? Hur har du fått veta om festen egentligen? Jag: Från Tommi. Erika bara: Har han BJUDIT dig? Jag: nej nej… eller jag vet int helt. Han fråga om jag sku gå. Erika: OK, men ska vi gå tillsammans? Jag: Ja, men kan vi bara dyka upp liksom? Vi är ju int precis inbjudna. Eller tror du vi e det? det är kanske bara för högstadieelever… Erika: Vet int… jag ringer till Hanna och frågar om det är många från 6an som ska gå, så ringer jag dig sen, ok?

tisdag 28.10 - fannys webcam

Yes! Vi ska på fest med Erika!

tisdag 28.10 - fannys webcam 2

Varför har dom int sagt att han har en dotter?!

tisdag 28.10 - HAN HAR EN DOTTER!

Herregud, Jeppe har en dotter och dom int sagt någå om det till mig! Dom sa det bara sådär plötsligt då vi åt middag idag. Så här lät det: Mamma: På torsdag hade vi tänkt att vi sku göra något trevligt tillsammans! Jag: Jag kan int. Mamma: Vi tänkta att du och jag och Jeppe och… Eva ska gå till simhallen! Jag: Eva? Mamma och Jeppe såg lurt på varandra och log. Jeppe: Eva är min dotter. Jag: Va? Har DU en dotter?? Mamma: JA! Är int det kul? Och vet du vad Fanny, ni är nästan lika gamla! Jeppe: Ja, Eva är ett år yngre än du. Har just fyllt elva år. Så du är äldst, du blir nästan som en storasyster ju. (Mamma börja skratta och fjanta sig. Jag bestämde mig för att int säga någå mera. Märkte att dom ville att jag sku fråga mera om Eva, men jag orka faktiskt int). Mamma: är int de kul Fanny? Du kommer att gilla Eva ska du se! Hon är väldigt söt! Och vet du vad? Eva håller på med rytmgymnastik. Spännande va? Hon är mycket duktig, vinner massa turneringar och sånt. Kanske du också kan börja med det? Jeppe: JA! Det tror jag sku passa dig. Mamma: Ja, tycker int du det Jeppe? Jag är säker på att ni kommer att bli goda vänner Fanny, det är jag helt säker på. Jag bara steg upp och gick in på mitt rum utan att säga nåt. Jag smällde i dörren så hårt. Blev helt otroligt irriterad.

tisdag 28.10 - Jag SKA på fest!

På torsdag SKA jag på fest till Matti, och ingen ska förstöra det. Har bestämt med Erika och allt. Mamma och Jeppe och Eva kan hänga tillsammans utan mig. Om dom nu tycker det är så sjukligt kul. Verkar ju som om dom klarat sig bra utan mig förut.

onsdag 29.10 - JEPPE FÖRTSÖR MITT LIV!

Jag har bråkat ordentligt med mamma igen. Det börja med att jag sa att jag int tänkte simma med dem i morgon, att jag hade annat att göra. Mamma sa bara att jag måste ändra mina planer för jag SKULLE med. Hon sa att vi sku till simhallen för att JAG älskar att simma, och att vi sku äta på restaurang efteråt. Jag sa att det var omöjligt att ändra på mina planer med Erika, och att jag iallafall int tänkte hänga med henne och Jeppe och Eva. Då blev hennes ögon så arga och svara "Fanny, gör inte det här så svårt. Varför gör du så här? Du måste ju förstå att Jeppe och jag älskar varandra." ÅH!!! Jag blev så illamående och arg då hon sa det! Jag skrek att hon kunde bara GLÖMMA att vi liksom sku bli en lycklig liten familj och att hon kunde bry sig lite om mig och pappa, och att hon blivit en självupptagen egoist som bara tänker på Jeppe hela tiden. Då blev mamma förbannad och skrek att om jag trodde jag kunde hindra deras förhållande så kunde jag tänka på nytt, och att jag skulle vara med i morgon. Jag blev så arg så jag smällde min dörr och började gråta. Jag HATAR henne! JAG HATAR JEPPE! Hoppas han drunknar i simhallen imorgon.

onsdag 29.10 - JAG SOM HADE SETT SÅ FRAM EMOT DEN FESTEN!

Jag ringde åt Erika och sa att jag bråkat med mamma och int kunde gå på festen. Hon tyckte det var otroligt störande. Det tycker jag också. Tror aldrig jag varit så arg på mamma förr! Jag kommer aldrig att förlåta henne. Men hon ska få så som hon vill. Jag ska vara med i morgon, men om hon tror att jag liksom ska vara trevlig så tror hon HELT fel.

fredag 31.10 - Fredag med Eva.

MIDDAG: Mamma hade egentligen köpt pizza, men Eva ville ha en kycklingsallad, och hon ville laga den själv. Mamma hjälpte henne. Jag ville också hjälpa till, men det fanns inte liksom plats för mig vid köksbänken. Mamma: "Fanny, det här är kanske någonting DU kunde lära dig att laga också?" EFTERRÄTT: Fruktsallad. Frukt är ju gott, men man får liksom int helt en efterrättskänsla av bara frukt. Jag hämta glass. Eva sa att i en glassboll på 75g så finns det 114 kalorier. Då sa Jeppe att han också älskar glass och fyllde hela sin skål. KVÄLL: Vi hade hyrt Indiana Jones och så sku jag trycka på subtitles och så fråga Eva om vi int kunde se filmen UTAN text, för hon gillar att se filmer på deras originalspråk. Och så sa hon "Det är lite konstigt alltså, men jag har alltid hört att jag har språköra. Mamma säger att jag bara MÅSTE gå på skola utomlands för att utnyttja min talang".

Fannys blogg

Mer om ämnet på Yle Arenan