Hoppa till huvudinnehåll

Hajbo

Fannys blogg - november 2014

Från 2014
Uppdaterad 06.04.2016 12:25.
Ronja som har huvudrollen i serien Fanny.

Fannys blogg - november 2014

lördag 1.11 - Lördag med Eva.

FRUKOST: Eva: "Jag tar bara ett äpple och lite juice jag. Frukost är den viktigaste måltiden på dagen, men man kan inte äta vad som helst liksom. Det är viktigt att få i sig riktiga näringsämnen". Jag tog MASSOR med socker i mitt te och åt marmelad på alla mina brödskivor. Jag brukar int få lov att göra det, men mamma märkte in någå idag. FÖRMIDDAG: Mamma och Jeppe sa att vi måste gå ut och få lite frisk luft. Jag tänkte att vi kanske sku stöta på Erika, så jag sa ja till det. Hade varit bra att ha Erika med. Erika var int hemma, så vi hängde bara vid gungorna. Eller; JAG gunga på den ena gungan medan Eva höll på hoppa och balansera på sandlådekanten. Upp och ner och upp och ner och snurra hit och dit.

söndag 2.11 - JAG GER UPP MED MAMMA

Nu ska jag sluta att vara hemma. I alla fall ska jag int vara någon annan stans än på mitt rum, och bara då jag ABSOLUT måste vara hemma. Så nu äter jag frukost på rummet, fast dom fjantar och skriker en massa från köket. Mamma med falsk stämma "Fanny min!". Jag är inte Fanny din längre.

söndag 2.11 - JAG HATAR DOM.

Nu hörde jag Eva precis säga "Herregud, det där tycker jag helt enkelt är lite oartigt mot oss andra" EVA: Jag skiter så otroligt mycket i va du säger, din falska fjäskiga häxa! Ska smyga mig ut och ringa på hos Erika, skriver senare.

söndag 2.11 - Kan int Eva gå HEM!

Jag hade duschat i nästan 20 minuter, tills vattnet blev kallt, då banka Eva på dörren och ropa "Ursäkta, men har du tänkt på att det kanske finns andra som behöver varmvatten?" Och jag, fast jag bara hade en handduk på mig, ryckte upp dörren och skrek i hennes störande lilla fejs: "Om du behöver varmt vatten kan du väl dra hem till dig själv!" Och så stängde jag dörren igen. Mamma såklart: "Fanny, nu skärper du dig, det här tål jag int" osv. Jag försöker låtsas att dom int finns. Men jag var så frusen att jag måste duscha. Det var för att jag och Erika och Teresa (Erikas lillasyster) har varit ute i sex timmar. Och fast det int är SÅ kallt där ute egentligen så blev vi till slut helt genomfrusna. Värst för Teresa då, stackars liten. Så efter ett tag så tog vi våra halsdukar och linda in henne i dem så att hon int sku frysa så. Vi satt inne i trapphuset en stund, men så kom Erkki (gårdskarln) och sa att folk int gilla att vi satt i trapphuset, någon hade klagat, så då måste vi gå ut igen. Erika var på jätte dåligt humör - hon sa egentligen int någå på hela dagen, och hon ville int tala om någå, så jag lekte mest med Teresa och tänkte att det hur som helst var bättre än att vara hemma. Varför var vi ute hela dagen? Jag vet bara hälften av orsaken, och det är ju att jag inte vill vara hemma hos mig och Erika int vill vara hemma hos sig.

måndag 3.11 - vad hände på festen egentligen?

Undrar va som hände på festen egentligen? Erika verkar underlig.

måndag 3.11 - gitarrlektion

Fattar int va Tommi talar om??

tisdag 4.11 - erika och festen

Tur att jag missa festen.

onsdag 5.11 - Erika är alkis.

Precis så stod det på tavlan i klassrummet, med stora bokstäver. Jag såg att Erika blev helt i chock, fast hon låtsades som om hon inte brydde sig. Men varför har någon skrivit det? Hon drack ju bara en slurk? Helt säkert e det Annika.
Men Erika sa ju att Annika också drack öl. Annika måste ju vara helt sjukt arg för att Erika är kompis med mig, men i alla fall - men det är ju helt sjukt att lägga ut sådana rykten bara för att man är avundsjuk. Och så på rasten före timmen så sa Erika något elakt åt Annika (säkert för att hämnas på det som stod i går på dörren, för det måste ju ha varit Annika). Först så var det när Annika sa någå surt åt Atte (vår lärare) på matte timmen: "Herregud, det e ju bara helt idiotiskt, varför ska vi lära oss det här egentligen?" Och så sa Erika: "Stackars dig Annika, DU fattar ju inte det, du har så låg IQ att du just och just klarar av att borsta tänderna på morgonen". Så skällde Atte en massa på Erika, men Erika brydde sig inte alls i det. Och sen senare på timmen så sa Annika att det var kallt i klassrummet (det ÄR det!) och klaga på om det int går att få det varmare och sånt, och då sa Erika: "Jag tycker int du behöver öppna din käft Annika, det är ingen som är intresserad av vad du har att säga, ingen tycker om dig". Så sa Annika: "Jag hade int vågat tala så högt om jag var du, du luktar ju gammal fyllo". Då flög Erika på Annika i KLASSRUMMET! Dom slogs ordentligt, drog varandra i håret och skrek elaka saker. Båda måste gå in till rektorn så klart, och jag har int fått tag i Erika efter det här.

fredag 7.11 - Jag ska övernatten till Erika ikväll!

Skriver mer i morgon!

lördag 8.11 - Jag övernatta hos Erika inatt.

Vi låg vakna länge och prata. Mest om familjen och sånt. Erika berätta att hennes pappa har varit deprimerad sedan hennes mamma dog och att han ibland dricker en massa vin för att glömma liksom. Men han är egentligen int sån, sa hon. Då fråga jag: När dog din mamma egentligen? Erika: sommaren till femman, men hon var sjuk före det, låg på sjukhus länge. Jag: Varför dog hon? Erika: cancer. Och så blev det helt tyst och jag visste int va jag sku säga. Hade lust att säga någå för att trösta henne, men jag kom inte på någå. Och så sa Erika: Du har tur som har båda föräldrarna som lever. För när en av dom dör blir allt bara jobbigt. Ibland ligger pappa bara i sängen hela dagen och stiger inte upp… Jag: Gör han? Erika: Ja… och då måste jag ta hand om Teresa och laga mat och sånt… Det blev tyst igen. Jag tyckte så synd om Erika och ville säga någå som sku hjälpa, så jag sa: Du har tur som har en lillasyster. Jag har alltid önskat mig det. Och Erika bara: Du har ju Eva. Och så fick vi ett skrattanfall. Vi skratta så jag nästan kissa på mig (bara nästan!). Jag: Neeeeej! Jag vill inte ha henne!! Erika: Nej, hon verkar lite asig. Jag: Ja. Jeppe också. Erika: Men kanske du borde ge honom en chans, din mamma verkar ju vara ganska så kär. Jag önskar pappa kunde bli kär igen. Då tror jag han hade blivit gladare. Jag: Jo… jag borde kanske det. Det är bara det att… när Jeppe är där… så saknar jag liksom pappa ännu mer bara. För då Jeppe kom så börja vi göra såna saker som vi alltid gjorde tillsammans i Borgå. Erika: Mmm. Men har din pappa någon flickvän då? Jag: Nej. Det är just det. För liksom, det är så orättvist att mamma bara startar en ny familj, och så blir pappa helt ensam. Jag vill inte att han ska vara helt ensam. Han har ju bara mig och mamma.

söndag 9.11 - Erika har varit hos mig idag.

Vi hade kommit överens om att vi sku planera vårt bänd, hitta på ett namn och sånt. Men det blev int så mycket av det. Vi börja prata om Annika, för jag kom på det hon hade sagt i klassen, om att Erika stinker gammalt fyllo, så sa jag: Nu fattar jag varför du blev sa arg på Annika som sa det där. Erika fick onda ögon: JAG HATAR HENNE! För jag berätta till henne om det med pappa och så skvallrar hon det vidare. Jag: Va? Gjorde hon det? Så sjukt dåligt gjort, till vem då?
Erika: Till Hanna och dom andra i sjuan. Hon säger att hon int gjort det men Hanna har sagt åt mig att hon sagt det, och hur sku Hanna annars veta det?
Jag: Herregud så sjukt dålig vän hon e.
Erika: Ja. Och så e hon så egoistisk, hon tänker alltid bara på sig själv, och aldrig på hur andra har det. Jag ska så hämnas. Hon förtjänar det så.
Jag: Hurudan hämnd då?
Erika: Vet int… måste komma på någå.
Jag: Kanske vi kan säga åt alla att hennes mamma är… narkoman?
Vi började skratta. Narkoman? Det är ju en så dålig hämnd. För alla vet ju att hennes mamma int är narkoman, hon jobbar ju på sjukhus.
Så kom vi på en massa fjantiga sätt att hämnas på, till exempel: Säga åt alla att Annika använder så mycket smink för att hon egentligen är en alien och är helt grön i ansiktet eller att Annika egentligen har skägg, att hon måste raka sig varje morgon eller att Annikas föräldrar egentligen har köpt henne på circus. Det va kul.

:)

Pappa :)

måndag 10.11 - gitarrlektion

Tommi va lite konstig idag...

tisdag 11.11 - Annika e kär i Tommi!

Idag fråga jag Erika om hon visste, eller om hon hört någå, om att Tommi och Maja är ihop, och då svara Erika bara: ÄR DOM IHOP?
Jag: Ja, eller jag vet int, men dom hänger ju ihop hela tiden ju.
Erika: ÄR de? Åh, det hade varit sååååå bra om dom va det!!
Jag: Va? Varför det?
Erika: För Annika är helt sjukt kär i Tommi!
Jag: VA? Är Annika kär i Tommi?
Erika: JA helt sjukt mycket! Hon har vari det enda sedan skidtimmen på femman! För femmorna och sexorna skulle skida tillsammans och då Annika skida så föll hon och sa att det gjorde sjukt ont och att hon int kunde skida längre, men jag VET att det var bara för att hon int ville. Hon är så lat alltså. Så, eftersom hon sa att hon hade så ont så sa jumppaläraren att Tommi skulle hjälpa henne till bussen. Och efteråt så sa Annika att det var Tommi som hade erbjudit att hjälpa, och att han gjorde det för att han gilla henne liksom.
Jag: jahaa.

onsdag 12.11 - Hämd!

I början, då jag började skolan och Erika och Annika var så elaka mot mig, så trodde jag att Erika var den värsta. Men Erika är ju snäll! Det är Annika som är helt sjuk i huvudet. Tänk på allt det där jobbiga som Erika har gått igenom, med hennes mammas död och hennes pappa och sånt.
Så är Annika SÅ skit kompis att hon berättar det åt andra!! Jag tycker int man gör så! Det ÄR BARA SÅ SJUKT DÅLIGT GJORT! Och så tror hon att Tommi liksom är kär i HENNE?!! Kanske tror hon att dom ska bli ihop eller nåt? DET kan hon bara glömma. Jag tror nog int att HAN vill vara ihop med HENNE. Och så idag på rasten, så drog Erika mig in på vessan och var helt ivrig. Erika: Jag har kommit på hur jag ska hämnas på Annika. Vi lurar Annika att Tommi är kär i henne!
Jag: JA!! Det är helt sjukt bra!
Erika: Vi kan skriva ett kärleksbrev som liksom är från Tommi!
Jag: Hm… ja. Men tror du hon fattar att det inte är från honom?
Erika: NEJ, NU VET JAG! Vi låtsas att Tommi bjuder henne på bio!
Jag: JA! Vi ringer henne och säger att vi är Tommi, och frågar om hon vill gå på bio! Och så spionerar vi på henne!! Erika: Ja! Genialt! Men då måste du ringa, för jag tror int jag klarar av att härma en pojkröst. Jag gjorde min stämma mörk: Hallå det är Tommi…
Erika fick skrattanfall: Du låter int alls som Tommi!
Jag: Ok, hör nu då, Hallå Annika, det är Tommi…
Erika bara skratta och skratta.
Jag: Kanske vi kan texta henne?
Erika: Ja, men då ser hon ju numret och fattar att det int är från Tommi…
Jag: NU VET JAG! Vi gör det på chatten!
Erika: JA! Såklart! Det gör vi!

Helsingfors!

fredag 14.11 - Annika va int i skolan idag.

Känner mig lite dålig… vet int, tycker ju hon förtjänar det men jag har liksom en knut i magen. Ville bara hem från skolan snabbt och ville att de sku bli veckoslut. Erika och jag ska titta på film hemma hos mig idag och så ska vi baka någå, kokosbollar kanske.

fredag 14.11 - Tänkte på en sak.

Erika ska snart komma hit. Tänk om någon gjort mot mig så som vi gjorde mot Annika, det sku vara ganska hemskt. Men hon har ju int precis varit snäll heller… vet int, men hon har sett lite ensam ut i skolan, har liksom int tänkt på det tidigare…

lördag 15.11 - fannys webcam

Jag tycker lite synd om Annika nog..

&gt

Fannys blogg

Mer om ämnet på Yle Arenan