Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

En ny plats för HIFK:s jättelika arena på förslag

Från 2016
Helsingfors ishall på Nordenskiöldsgatan i mars 2016
Bildtext Ishallen fyller 50 år i höst. Frågan är om den ska rivas eller få bli kvar.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Helsingfors stadsplaneringsnämnd gav grönt ljus för att bygga Helsinki Garden vid Nordenskiöldsgatan. Frågetecknet är om den gamla ishallen ska bevaras. Ska ishallen skyddas så föreslår nämnden att det planerade området utvidgas.

HIFK:s projekt Helsinki garden har planerats sedan 2012. Helheten som byggs med privat finansiering skulle förutom en ishall också inbegripa bostäder, ett hotell och ett köpcenter.

Så här skulle Helsinki Garden se ut vid Nordenskiöldsgatan
Bildtext Så skulle Helsinki Garden se ut sett från Nordenskiöldsgatan.
Bild: PES-ARCHITECTS

HIFK:s ursprungliga förslag var att placera hallen söder om Olympiastadion. Men stadsplaneringsnämnden kom fram till att det är bättre att bygga Helsinki Garden vid Nordenskiöldsgatan.

- Vi gav ett utlåtande till stadsstyrelsen om ett alternativ där staden fortsätter planera det nordliga alternativet, alltså det alternativ där arenan byggs vid Nordenskiöldsgatan, säger stadsplaneringsnämndens ordförande Risto Rautava.

När stadsplaneringsnämnden behandlade frågan på tisdag kväll gjorde nämnden ändringar i det förslag som kommit från tjänstemännen. Utlåtandet godkändes efter omröstning.

Parkeringsplatsen mellan ishallen, Nordenskiöldsgatan och Norra Stadionvägen
Bildtext Den här parkeringsplatsen ligger mellan ishallen och Norra Stadionvägen. Stadsplaneringsnämnden föreslår att Norra Stadionvägen också tas med i planeringen om ishallen ska skyddas.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Om den gamla ishallen från 1966 skyddas, ska staden göra några ändringar i planen.

Frågan om ishallen ska skyddas är en komplicerad sak i den här helheten.

Risto Rautava

- Blir man tvungen att skydda den gamla ishallen, så tas också Norra Stadionvägen och dess kanter med i det planerade området. Jämfört med stadsplaneringskontorets förslag så utvidgas då det planerade området, förklarar Rautava.

- Frågan om ishallen ska skyddas är en komplicerad sak i den här helheten. Det är ett faktum att den gamla ishallen börjar nå slutet av sin livscykel. Inom 10 år måste ishallen renoverad grundligt och före det måste man besluta vad som ska göras med hallen.

Antti-Jussi Sipilä/Yle Uutiset

Diskussion om artikeln