Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kuba in i värmen

Från 2016
Uppdaterad 26.11.2016 08:54.
Flicka i Havanna
Bildtext Flicka i Havanna.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

På söndagen skrivs det historia då mer än femtio år av kyliga relationer är över. För första gången på nästan 90 år besöker en amerikansk president Kuba.

Ända sedan USA och Kuba återupptog sina diplomatiska relationer för drygt ett år sedan har det spekulerats i om president Barack Obama kommer att besöka Kuba. I februari kom svaret. Obama åker på ett tre dagar långt besök till Havanna under sin rundresa i Latinamerika.

Kvinna säljer tidning i Havanna.
Bildtext Kvinna säljer tidningen Granma i Havanna. Obamas besök har lett till flera artiklar som lyft upp nationalismen i Kuba. Granma är den officiella tidningen för centralkomittén för Kubas kommunistparti.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

Obama kommer att möta Kubas president Raúl Castro men inte storebror Fidel Castro. Besöket ska fokusera på en ny era i Kuba-USA-relationerna och ett möte med den legendariske revolutionsledaren som ledde Kuba i 49 år skulle få för mycket uppmärksamhet.

Obama och Raúl Castro har träffats två gånger tidigare och skakat hand. En gång skedde det något slumpartat vid Nelson Mandelas begravning i december 2013. En annan gång under toppmötet i Panama i april 2015 bara några månader efter att länderna offentliggjort att de tänker återuppta sina diplomatiska relationer.

Castro och Obama träffades för samtal
Bildtext Ett historisk möte och ett historisk handslag. USA:s president Barack Obama skakar här hand med Kubas president Raúl Castro före invigningen av toppmötet i Panama i april 2015
Bild: Peruvian Presidency / EPA

På Twitter har Obama sagt att målet med resan är att främja relationerna mellan Kuba och USA och han har lovat försöka förbättra tillvaron för det kubanska folket.

Senast en amerikansk president besökte Kuba var i januari 1928 då USA:s president Calvin Coolidge träffade Kubas diktator Gerardo Machado.

Senast en amerikansk president besökte Kuba var 1928. - Spela upp på Arenan

Vi har listat milstolparna i de kyliga relationerna

1959 Den kubanska revolutionen

Fidel Castros väpnade rebellstyrkor i "26 juli-rörelsen" störtar Fulgencio Batistas USA-stödda diktatur. Med i Castros led finns också den argentinske revolutionären Che Guevara. Fidel Castro instiftar en socialistisk kubansk stat.

Wikimedia common
Bildtext Havanna 1960. Fidel Castro längst till vänster, Che Guevara i mitten.
Bild: Museo Che Guevara (Centro de Estudios Che Guevara en La Habana, Cuba)

1960 USA-Kuba relationer på is

Fidel Castros karisma gjorde honom till en folkkär ledare. Han var en skicklig talare som talade varmt för nationalismen och anti-imperialismen.

År 1960 förstatligar han amerikanska tillgångar utan kompensation. Den amerikanska presidenten Dwight Eisenhower reagerar med att kapa de diplomatiska relationerna och införa handelsembargo mot Kuba.

Fidel Castro talar i Havanna 1978.
Bildtext Fidel Castro talar i Havanna 1978
Bild: By Marcelo Montecino

1961 Invasionen av Grisbukten

År 1961 agerar USA genom att stötta rebellstyrkor med exilkubaner som går i land i Grisbukten. Invasionen pågår i tre dagar innan Castros styrkor besegrar dem.

Yle Nyheter: Se de historiska bilderna från invasionen av Grisbukten - Spela upp på Arenan

1961 Kuba närmar sig Sovjet

Efter USA:s attack sökte Fidel Castro militär hjälp från Sovjetunionen. Fidel Castro utlyser Kuba till en kommunistisk stat och stärker relationerna till Sovjetunionen.

Under de följande decennierna försöker USA:s underrättelsetjänst att göra sig av med Fidel Castro. Antalet attentat, eller planerade sådana, uppskattas i dag till 638 stycken.

Fidel Castro och Nikita Chrusjtjov, vänskapsaffisch
Bildtext En Kuba-Ryssland vänskapsaffisch med Fidel Castro och Nikita Chrusjtjov. "Länge leve vänskapen och samarbetet mellan det sovjetiska och kubanska folket."
Bild: Keizers
Fidel Castro möter Nikita Chrusjtjov i Moskva 1961. - Spela upp på Arenan

1962 Kubakrisen

År 1962 upptäcker USA sovjetiska avfyrningsramper på Kuba. Ett kärnvapenkrig avvärjs i sista stund då USA och Sovjetunionen når ett avtal. Sovjetunionen flyttar sina missiler från Kuba och USA sina från Turkiet. USA lovar också att inte invadera Kuba.

kubakrisen, missiler
Bildtext Det första bevismaterialet på att sovjetiska missiler hade placerats på Kuba.
Bild: By USAF

1980 Marielkrisen

Allt som allt flydde 125 000 personer Kuba under Marielkrisen. Kubanerna massemigrerade från april till oktober 1980 med båt från hamnen i Mariel till USA.

Den kubanska ekonomin hade försämrats drastiskt vilket skapade spänningar på ön. Redan tidigare på 60-talet hade ett stort antal oliktänkare och oppositionella flytt. De fick politisk asyl i USA.

kuba, puerto mariel
Bildtext Från stränderna i Puerto Mariel har tusentals kubaner flytt till Miami. Bilden är tagen år 2015.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

1993 Sovjetunions fall - kalldusch för Kuba.

Efter att Sovjetunionen föll rasade den kubanska ekonomin med 50 procent enligt utländska beräkningar. Exporten, i huvudsak socker och cigarrer, minskade med 70 procent. USA stramar åt embargot ytterligare.

Till och med Fidel Castro tvingades erkänna att hans drömsamhälle är i gungning. Han går in för att tillåta dollarhandel och viss privat företagsamhet. Han kallar krisen för "specialperioden" och skyller allt på USA-embargot och östblockets sammanbrott.

Fidel visar ändå inga tecken utåt på att vilja avvika från den revolutionära enpartilinjen.

specialperioden i Kuba 1994
Bildtext En kubansk familj på cykel 1994.
Bild: De Nick - originally posted to Flickr as Cuba, CC BY 2.0

1994 en ny våg av flyende kubaner

De svåra ekonomiska tiderna tvingar 34 000 människor att fly Kuba i skrangliga hemgjorda flottar. En del försökte avverka den 145 kilometer långa sträckan till havs med hjälp av bildäck och åror. Många tusen drunknade.

Nyhetsinslag: Se hajarna som simmar runt flyktingbåtarna - Spela upp på Arenan

2006 Fidel blir sjuk

Fidel Castro ger över ledarskapet till sin yngre bror Raúl Castro. Idag är Fidel 89 år gammal. Han är sjuklig och lämnar sällan sitt hem. Då och då kan man se honom, iklädd i gymnastikoverall, fotograferad med utländska dignitärer. År 2008 väljs Raúl Castro till Fidels efterträdare.

Påven träffar Fidel Castro på Kuba.
Bildtext Fidel Castro och påven år 2015
Bild: EPA/Cubadebate / Alex Castro

2014 Kuba ut ur kylan

Efter hemliga förhandlingar som förmedlats med hjälp av bland andra påven Franciskus meddelar Barack Obama och Raul Castro den 17 december 2014 att relationerna mellan Kuba och USA ska normaliseras.

Några av de hinder som funnits på vägen är amerikanen Alan Gross som suttit fängslad på Kuba anklagad för spioneri och ett antal kubaner som suttit fängslade i USA på likvärdiga anklagelser. Sedan bland annat Gross och kubanerna släppts på fri fot kunde man komma vidare i förhandlingarna.

René Gonzalez historia är som tagen ur en deckarroman

Nyhetsinslag: Hjältar eller terrorister? - Spela upp på Arenan

De fem kubanska spionerna, kallade Miami Five, har haft en betydande roll i relationerna mellan Kuba och USA. Läs René Gonzalez historia här.

Många kubaner är skeptiska till nyheten om normaliserandet av relationerna. När Yle Nyheter besöker Havanna några månader efter nyheten börjar verkligheten sjunka in hos kubanerna. De befarar att så mycket inte kommer att förändras, inte åtminstone i första taget.

Risken finns att klyftan mellan fattig och rik kommer att bli allt mer synlig då landet öppnar sig ekonomiskt. Se ett reportage om de nyrika i Havanna här.

Barn i Havanna.
Bildtext Barn i Havanna 2014.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

2015 Diplomatiska förbindelser

Den 20 juli samma år återupprättar Kuba och USA sina diplomatiska förbindelser och öppnar ambassader i varandras länder. Små steg görs för att normalisera relationerna. Det blir bland annat lättare för amerikaner att resa till Kuba.

Byggnaden som kommer inhysa USA:s ambassad på Kuba.
Bildtext USA:s ambassad i Havanna.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

Det finns ändå få förhoppningar om att USA:s nya Kubapolitik skulle förbättra människorättssituationen på Kuba. Kuba är fortfarande ett land där man inte får säga vad man tycker och tänker. Varje månad grips tiotals oliktänkare. Också Yles journalister greps på Kuba.

Man i havanna.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

Under den senaste tiden har en ny våg av kubaner flytt till USA. Den här gången via Latinamerika. Många är rädda att kubanernas rätt att få uppehållstillstånd i USA ska försvinna i och med normaliserandet av relationerna. Se ett reportage om en splittrad familj. Dottern i Miami och föräldrarna i Havanna.

Än så länge har USA dock inte hävt sitt handelsembargo mot Kuba och ett hävande av det embargot är något som står högt på prioriteringslistan för den kubanska regeringen.

Diskussion om artikeln