Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Inträdesprovscoachen: Läkarlinjen

Från 2016
Uppdaterad 30.03.2016 09:22.
Läkare för anteckningar
Bildtext Vad krävs för att bli en läkare? Svar: läshuvud.
Bild: Wesley Wilson

Hur svårt är egentligen inträdesprovet till läkarlinjen vid Helsingfors universitet? Vi snackar med Daniel Ginström som studerat till läkare i två år.

Vårens gemensamma ansökan till högskolor och universitet börjar i dag, och i dag börjar också Myteriets nya serie Inträdesprovscoachen, där vi tar upp de mest mytomspunna inträdesproven.

Först ut är läkarlinjen vid Helsingfors universitet – en av de svåraste utbildningarna att komma in på i Finland. Drygt tio procent av alla som söker kommer in, och en av dem som gjort det är Daniel Ginström som klarade provet på sitt andra försök. Att det var just den utbildningen han ville söka till hade han haft på klart länge.

- Jag började fundera på det redan i sjuan någon gång. Det kom ganska naturligt eftersom min pappa är läkare, säger Daniel.

Grundar sig på gymnasiekurser

Inträdesprovet till läkarlinjen har förändrats under de senaste åren. Det grundar sig på gymnasiekurserna i kemi, fysik och biologi, och före 2012 var de sökande också tvungna att läsa en bok inför provet. Nu är det bara gymnasiekurserna som gäller, men trots det är det en ganska annorlunda upplevelse än studentskrivningarna.

- Det är mycket fler frågor på mindre tid, och på grund av tidsbristen hinner du oftast inte svara på allt.

Första gången Daniel sökte in hade han precis gått klart gymnasiet.

- Då hade jag nog inte insett mängden information man måste ta in och kunna använda. Det var först den andra gången jag lärde mig allt grundligt, på en helt annan nivå.

Daniel Ginström
Bildtext Daniel Ginström tyckte att inträdesprovet var svårt och ganska påfrestande, men så värt det.
Bild: Claudia Rybin/Yle

Det är ganska vanligt att man söker in många gånger till läkarlinjen innan man slutligen kommer in. Daniel tror att linjen är populär eftersom det är ett traditionellt yrke som alla hört talas om.

- Många kanske vill göra något nyttigt och hjälpa människor. Läkare har också en bra arbetssituation i dagsläget.

Det finns en del fördomar om det svåra inträdesprovet. Daniel hade själv blivit uppskrämd av både andra studerande och studiehandledaren. Sist och slutligen var det inte så farligt tycker han. Men vilka fördomar stämmer då? Vi kollar med Daniel:

Ska du komma in på läkarlinjen ska du säga adjö till ditt riktiga liv i ett halvt år och bara läsa, läsa, läsa.

- Jag kan inte svara för alla som kommit in, men för mig stämmer det nog ganska bra. Inför mitt andra försök så läste jag nästan varje dag i sex månader. Ibland for jag ut med kompisar men mest satt jag i biblioteket och läste. Det var ganska tråkigt på ett sätt.

Sex månader av intensivt pluggande av gymnasiekurser – är det likadant när du väl kommit in? Inte riktigt.

- Gymnasiekurserna motsvarar kanske inte helt vad du studerar när du väl är inne på universitetet, men jag ser det mera som ett test, att du klarar de grunder i naturvetenskaper som utbildningen sedan bygger vidare på.

Det handlar bara om att lära sig saker utantill.

- Det stämmer till en viss grad. Det här provet testar dina teoretiska kunskaper i fysik, kemi och biologi. Det är ingen intervju eller något sådant, bara teori.

De som kommer in är jättebra på teori men saknar i stället social kompetens.

- Många har bilden av att de som kommer in är nördar som bara tycker om att läsa, men inte skulle jag säga att de är smartare än andra, de har bara satsat och läst mycket för just det här. Största delen är helt vanliga sociala och trevliga människor.

Daniel tycker inte heller att en lämplighetsintervju är något som det finns ett skriande behov av.

- Läkare jobbar inte bara kliniskt, det finns också till exempel forskare som inte över huvud taget ser patienter. Det skulle kanske vara lite orättvist mot dem att ha en intervju där man testar hur social någon är.

En läkarstuderande måste kunna en massa latin.

- Jag tror man klarar sig med nästan inga kunskaper alls. Det är bara anatomin och vissa termer som är på latin men det finns nog ingen där som pratar flytande latin. Det är lite överhajpat.

Och så lite pepp på slutet

Daniel avslutar vår fördomsgenomgång med lite välbehövlig pepp för dig som just nu sitter och fyller i den där blanketten och fasar för det kommande inträdesprovet:

- Man har hört att inträdesprovet är svårt och det stämmer, men det är jättestor skillnad på svårt och omöjligt. Varje år är det cirka 700 personer som klarar av sina inträdesprov och kan börja studera till exempel medicin, så varför skulle inte du kunna vara en av dem? Det gäller bara att jobba och hålla målet i sikte.

Den gemensamma ansökan är öppen fram till sjätte april. Den 18 maj hålls inträdesprovet för läkarlinjen.

Tidigare texter i serien: Teaterhögskolans inträdesprov en chockartad upplevelse

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln