Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Oklar forskning om att stå på jobbet

Från 2016
Uppdaterad 17.03.2016 13:59.
Höj- och sänkbart skrivbord
Bildtext Den här arbetstagaren kan gå i ett hamsterhjul när han jobbar.
Bild: Robb Godshaw/Splash News

Trots att höj- och sänkbara skrivbord har blivit allt vanligare på arbetsplatser runtom i världen så finns det fortfarande bara mycket svaga forskningsresultat om hur nödvändigt det här är. Forskare kan i dagens läge inte med säkerhet säga hur länge arbetstagare i allmänhet väljer att stå på jobbet eller hur viktigt det är för deras hälsa.

En internationell översikt över vetenskapliga studier som handlar om att sitta mindre på jobbet publiceras i dag.

I den här så kallade Cochrane-översikten, som har granskat 20 studier med totalt knappt 2200 deltagare i USA och Europa, framkommer att arbetstagare som fick ett höj- och sänkbart bord i medeltal minskade på sitt dagliga sittande med mellan 1,5 och två timmar.

- Men vi är mycket osäkra på resultatet eftersom det baserar sig på små och dåligt gjorda studier, konstaterar forskaren Jos Verbeek vid Arbetshälsoinstitutet i Kuopio.

Många sitter

I själva verket verkar det vara så att många arbetstagare som får ett höj- och sänkbart bord inte alls väljer att stå.

- Man kan ge arbetstagare justerbara skrivbord men de fortsätter ofta med att sitta hela dagarna.

Om en kontorsarbetare ändå står mer på jobbet - är det då bevisat att det har en positiv inverkan på hans eller hennes hälsa?

- Du kan inte räkna med att de här effekterna kommer att synas på kort sikt eftersom det ofta handlar om sjukdomar som hjärtinfarkt och cancer, och de utvecklas under lång tid, förklarar Verbeek.

Han tillägger att forskare inte ännu i det här skedet kan säga om det är hälsosamt att stå under arbetsdagen. Att få klarhet i det kräver nämligen stora och långvariga studier.

- Jag skulle inte i det här skedet rekommendera att man skaffar höj- och sänkbara bord för att främja hälsan, säger Verbeek.

Han betonar att möbelindustrin gärna vill att vi köper sådana här dyra sofistikerade möbler men att vi inte ska falla för det.

- Om man till exempel är inaktiv på fritiden är det inte heller möjligt att kompensera för den negativa inverkan genom att stå på jobbet.

Påminnelser hjälper bara lite

Med hjälp av påminnelser kan man i vissa fall få folk att stå mer på jobbet, men det här fungerar ofta inte.

Det finns till exempel studier där användarnas datorer har påmint dem om att stå upp, men det ledde inte till tydliga resultat. Folk struntade i längden i påminnelserna.

Verbeek säger att en bättre metod är att ändra rutinerna på jobbet så att man främjar en mer aktiv livsstil - till exempel kan man hålla gående möten eller att se till att skrivaren är belägen längre bort från datorn.

Ibland påpekas det också att de som står på jobbet kan går ned betydligt i vikt. Men det dementerar forskningen.

- Det är faktiskt ganska tydligt att ens energiförbrukning inte ökar särskilt mycket när man står, jämfört med när man sitter, kommenterar Verbeek.

Diskussion om artikeln