Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fed rörde inte räntan

Från 2016
Uppdaterad 17.03.2016 18:40.
Fed-chefen Janet Yellen håller presskonferens efter räntebeskedet den 16 mars 2016.
Bildtext Fed-chefen Janet Yellen håller presskonferens efter räntebeskedet den 16 mars 2016.
Bild: Shawn Thew / EPA

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve lämnade styrräntan oförändrad vid sitt möte i huvudstaden Washington i dag.

Styrräntan är nu 0,25-0,50 procent efter Feds möte i december då räntan höjdes med 0,25 procentenheter. Höjningen var den första på närmare nio år.

Centralbanken säger att den amerikanska ekonomin har vuxit måttligt, men att det globala läget och finansmarknaden utgör riskfaktorer. Samtidigt talar Fed om tecken på en starkare sysselsättning och en något högre inflation än hittills. Inflationsmålet på två procent kommer enligt Fed att nås inom två eller tre år.

Börskurserna i USA steg efter räntebeskedet från Fed. Dollarns värde sjönk däremot i förhållande till euron och yenen.

Väntar sig två höjningar i år

Fed lämnar frågan om tidpunkten för nästa räntehöjning öppen i och med dagens beslut, skriver nyhetsbyrån AP.

Ledande tjänstemän vid Fed räknar nu med två räntehöjningar i år. Vid mötet i december förväntade de sig fyra räntehöjningar under 2016. Prognosen baseras på svar från sammanlagt 17 Fed-tjänstemän som deltar i diskussionerna om styrräntan. Själva räntebeslutet fattas av en kommitté bestående av 10 Fed-tjänstemän.

Yellen kommenterade den låga arbetslöshetsgraden på 4,9 procent och konstaterade att den långsamma löneutvecklingen tyder på att det kan finnas många amerikaner som är redo att arbeta, men som ändå inte ingår i arbetslöshetsstatistiken. Förekomsten av tillgänglig arbetskraft kan vara en orsak till att antalet väntade räntehöjningar i år sjunkit till bara två, anser AP.

Yellen sade vid en presskonferens efter räntebeslutet att hon är aningen överraskad över att lönerna inte börjat stiga mer än de gjort.

Återhållsamma konsumenter

Att höja styrräntan alltför tidigt skulle enligt AP kunna dämpa den ekonomiska tillväxten och skapa oro bland placerarna.

Tidigare i veckan rapporterade myndigheterna att detaljhandelns försäljning sjönk i februari och att amerikanerna konsumerade mindre i januari än vad man tidigare räknade med. Konsumenterna är enligt rapporten fortfarande försiktiga med att spendera trots att arbetsmarknaden är stark och bränslepriserna är låga.