Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Få använder säkerhetsbälte i bussen

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Elever vid Korsholms högstadium stiger på skolskjutsen hem.
Bildtext Elever vid Korsholms högstadium stiger på skolskjutsen hem. Trafikskyddets enkät visar att speciellt skolungdomar struntar i säkerhetsbältet i bussen.
Bild: Yle/Moa Mattfolk

Tio år sedan lagen om säkerhetsbälte i bussen togs i bruk är det fortfarande många som struntar i att spänna fast sig när de reser med buss.

Varannan som regelbundet reser med buss använder bältet, visar Trafikskyddets enkät. Bland skolungdomar är siffran betydligt lägre.

En solig eftermiddag vid Korsholms högstadium står eleverna och trängs för att gå ombord på skolskjutsen hem. Det händer någon gång att bussen, som går via Vasa centrum, blir så full att någon blir utan sittplats.

Säkerhetsbälte använder knappt någon.

- Nej, det gör nästan ingen. Folk orkar inte, vill inte, tycker det är onödigt, säger niondeklassisten Sofia Ahläng.

Enligt Ahläng händer det nästan aldrig att chauffören skulle påminna eleverna om att de borde använda säkerhetsbältet. Ombord finns dekaler fastklistrade som berättar att bältet ska användas, men det är enkelt att strunta i dem.

- Jag använder bältet någon gång, men visst är det sällan, medger Emil Mara som går i årskurs åtta.

Dagisbarn använder - men inte ungdomar

Skolskjutsarna räknas som tillståndsbaserad linjetrafik och där gäller lagen om säkerhetsbälte. En person över 15 år som struntar i att använda bältet kan få bötesstraff för förseelsen, men i praktiken övervakas aldrig bältesanvändningen i bussar.

Harry Östersund har fungerat som chaufför för skolskjutstrafiken i Vasa och Korsholm i sju år. Det händer att han säger till om säkerhetsbältet, men det är sällan.

- När det gäller dagisbarn används säkerhetsbältet samvetsgrant och i någon mån gäller det även barn i lågstadieåldern, men när vi talar om den här åldern och uppåt så är det som det är, säger Östersund och blickar bakåt i bussen som nu är full av högstadieelever.

Enligt Harry Östersund är det viktigare att ungdomarna håller sig lugna i bussen än att de använder bältet.

- Det här är fina ungdomar, jag har aldrig några problem med dem. Men man kan inte börja härja med dem, det måste vara lugnt i bussen, säger Östersund.

Bältet saknar betydelse

Enligt lagen, som trädde i kraft år 2006, ska säkerhetsbälte användas i all busstrafik. Undantaget är bussar med ståplatser, typiskt för exempelvis städernas kollektivtrafik.

Vid bussbolaget Wiik & Ström Ab har trafikchef Fredrik Ström noterat en ökning av bältesanvändningen.

- Det har blivit vanligare att folk frågar om det finns säkerhetsbälte ombord då de ringer och ska boka en buss och visst använder fler bältet idag än för några år sedan, men fortfarande är det vanligt att man struntar i det, säger Fredrik Ström.

Fredrik Ström är trafikchef vid bussbolaget Wiik & Ström Ab.
Bildtext Fredrik Ström, trafikchef Wiik & Ström Ab.
Bild: Yle/Moa Mattfolk

Han tycker inte att det är så allvarligt att ungdomarna i bolagets skolskjuts åker omkring utan bälte.

- Det händer så otroligt få olyckor där bältet skulle ha någon betydelse, jag tycker faktiskt inte att det är så farligt, säger Ström.

Enligt Fredrik Ström är det betydligt viktigare att alla sitter i bussen.

- Därför har vi åtgärdat skolskjutsarna så att vi nu kör med tillräckligt stora bussar, och nu fungerar det riktigt bra tycker jag. Det är bara i undantagsfall som någon tvingas stå i bussen, säger Ström.

Långsam attitydförändring

Statistik från Trafikskyddet visar samtidigt att attityderna gentemot användningen av säkerhetsbälte i bussen förändras långsamt.

Enligt en enkät som myndigheten låtit göra använder ungefär hälften av dem som regelbundet reser med buss alltid eller nästan alltid säkerhetsbälte. En tredjedel gör aldrig eller sällan det.

Bland dem som inte använder bältet uppger en majoritet att det är för att man aldrig tidigare har behövt använda bälte i bussar.

Här kan man läsa Trafikskyddets undersökning.

Diskussion om artikeln