Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Nätmobbning diskuterades i Borgå

Från 2016
Uppdaterad 18.03.2016 07:40.
Ett elakt troll kommer ut ur datorns tangentbord
Bildtext Elakheter via datorn och de sociala medierna förmedlas inte öga mot öga.
Bild: Alexander Granholm

Hur förebygga kränkningar och mobbning på nätet? Hur skapa ett schystare nätklimat?

Det är frågor som Stina Forsberg från Folkhälsan tog upp i en föreläsning på torsdag i Kvarnbackens skola i Borgå. Det handlar om de ungas vardag och verklighet på nätet.

- Jag brukar börjar föreläsningen med att berätta om vad barn och unga sysslar med på nätet. Möjligheterna och riskerna går ju hand i hand på de sociala medierna, säger Forsberg.

Föräldrar är förebilder

De vuxna finns också på de sociala medierna, men inte nödvändigtvis på samma medier som deras barn.

- Vi vuxna är nog ganska dåliga på sociala medier. Vi känner till dem och vi finns på någon av dem men vi behöver inte nödvändigtvis veta hur de fungerar och vad man gör där, säger Forsberg.

Det är synnerligen viktigt att föräldrar är förebilder då det gäller sociala medier, men inte bara där.

- Också livet utanför de sociala medierna är förstås viktigt. Föräldrar måste hålla tand för tunga när man till exempel diskuterar andra människor, eftersom föräldrarnas attityd påverkar hur barnen bemöter andra - både i det verkliga livet och på nätet, säger Forsberg.

Inte expert men nog intresserad

Forsberg säger att det också är viktigt för föräldrar att vara tillgängliga och nyfikna. Man behöver inte vara expert, men man behöver visa att man är intresserad.

- Det här är en bra utgångspunkt för frågor och diskussion med barnen om de sociala medierna, säger Forsberg.

Det är inte alltid barn och unga uppfattar att det på andra sidan deras surfplatta eller telefon finns en människa av kött och blod. Kommunikationen sker inte ansikte mot ansikte, vilket gör att man kanske tror att man kommer lättare undan och inte behöver ställas till svars.

- Det är sant. Nätet och de sociala medierna avhumaniserar och är abstrakt. Det är svårt att förstå att det finns en levande människa med känslor bakom profilen, säger Forsberg.

Lätt att vara elak på nätet

Nu är det inte enbart de unga som har problem med detta. Vuxna kan minsann också leverera häftiga och ogenomtänkta kommentarer.

- På samma sätt gör sen barnen. De kan komma med betydligt värre kommentarer på nätet än vad de skulle komma med öga mot öga. Det är helt enkelt lättare att vara elak på nätet, konstaterar Forsberg.

Stina Forsberg hoppas att så många föräldrar som möjligt ställer upp och visar intresse för föreläsningen på torsdag.

- Ju bättre samarbetet mellan föräldrar och skola är, desto lättare går det att åtgärda problemen senare om de dyker upp, säger Forsberg.

Stina Forsbergs föreläsning om de ungas verklighet på nätet gick av stapeln i Kvarnbackens skola i Borgå torsdagen den 17 mars.