Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

”Skärgården behöver en inflyttningscoach”

Från 2016
Uppdaterad 18.03.2016 06:46.
familj på promenad
Bildtext Pargas stad ser gärna att fler barnfamiljer flyttar till staden.
Bild: Nadine Mabinda

Pargas vill att fler barnfamiljer ska flytta till staden. Ska man lyckas borde man anställa en inflyttningscoach för skärgården, säger företagaren Anders Fagerlund i Nagu.

Pargas stad jobbar just nu hårt med att locka fler invånare. På sociala medier och webben snurrar nu kampanjen Kan det bli en Pargasbo av dig? - där de som vill testa sina kunskaper om Pargas får chansen att vinna en segeltur. Kampanjen är en del av stadens marknadsföring och målet är att få fler invånare. Inflyttning är en av stadens spetshandlingar för i år och målet är att i slutet av året ha 50 fler invånare än man hade i början av året, berättar stadens informationschef Anne-Maarit Itänen.

- Fler invånare betyder fler skattebetalare och det är något alla kommuner vill ha. Som i andra kommuner står Pargas inför utmaningen att befolkningen blir äldre. Kort sagt dör det fler än det föds. Det betyder att trots att det flyttat in fler än det flyttat bort från Pargas så sjunker invånarantalet, säger Itänen.

I slutet av 2015 bodde 15 483 personer i Pargas.

Kampanbild på familj för att locka fler invånare till Pargas.
Bildtext En barnfamilj fick bli stadens ansikte utåt i kampanjen för att få fler invånare.
Bild: Pargas stad

Motsvarande frågor är aktuella på Kimitoön där man nyligen ordnade en invånarträff där man bollade idéer för hur man ska få fler invånare.. I Pargas har man valt att rikta in sin marknadsföring speciellt på barnfamiljer. Till exempel har en tvåbarnsfamilj där kvinnan dessutom är höggravid fått vara stadens ansikte utåt i kampanjen på sociala medierna.

- Vi behöver fler barnfamiljer men alla är förstås välkomna, säger Itänen.

Satsa på en inflyttningscoach

Företagaren Anders Fagerlund i Nagu ser gärna fler invånare i Pargas stad. Han är rädd att den kommunala servicen, inte minst ute i skärgården, steg för steg kommer att monteras ner om staden inte lyckas locka fler att flytta till Pargas.

- Vi var många som fick skrämselhicka då det var tal om att stänga högstadiet här i Nagu. Stänger man högstadiet försvinner många barnfamiljer och snart får vi se butiken stänga följt av apoteket och banken. Då blir skärgården ett semesterparadis som är stängd på vintern och det är något jag inte vill vara med om, säger Fagerlund.

Företagaren Anders Fagerlund i Nagu.
Bildtext Anders Fagerlund vill se en inflyttningscoach i skärgården.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Potentiella inflyttare vill ha svar på frågor om boende och arbete

För att lyckas med sin marknadsföring måste staden enligt Fagerlund satsa och anställa en person som skulle jobba med inflyttning som sin huvuduppgift, en så kallad inflyttningscoach. En sådan person behövs, det slår Fagerlund fast efter att han satte staden på prov och ringde växeln och låtsades vara intresserad av att flytta till skärgården.

- Jag presenterade mig på finska som en metallföretagare från inre Finland. Jag sa att jag och min familj rest runt i skärgården och blivit så förtjusta att vi nu övervägde att flytta till Pargas. Jag frågade vem som kunde svara på frågor om hur det ser ut på bostadsmarknaden, om det finns jobb och var våra fiktiva barn kunde gå i skola. Svaret jag fick i växeln var tyvärr att det inte fanns någon som hade hand om sådana frågor. Möjligen fanns det någon som kunde förmedla en tomt.

Landsvägsfärja trafikerar mellan Pargas och Nagu en vacker höstmorgon
Bildtext Fungerande kommunikationer behövs om man ska locka fler att flytta till skärgården.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Förutom frågor om boende och arbete borde inflyttningscoachen kunna svara hur kommunikationerna fungerar och vilken kommunal service som finns i skärgården. Fagerlund vill också att inflyttningscoachen aktivt skulle jobba med att karlägga till exempel affärer, företag och hantverkare i skärgården. Vad finns och vad behövs? Vem behöver arbetskraft och vem ska gå i pension och behöver någon som tar över? På så sätt skulle inflyttningscoachen vara redo då potentiella inflyttare tar kontakt och frågar hur möjligheterna att bo och jobba i skärgården ser ut.

Bra idé men resurser saknas

Från stadens sida är man positiv till tanken på en inflyttningscoach, men bristande resurser sätter käppar i hjulet.

- Det låter som en bra idé men för tillfället har vi inte ekonomiska möjligheter att anställa någon för en sådan här tjänst. I så fall skulle det behövas någon form av projektpengar, säger Itänen.

Istället har staden valt att satsa på att få de som nyligen flyttat till Pargas att stanna.

- I höstas försökte vi få ihop så kallade kompisfamiljer, alltså familjer här i Pargas som kunde hjälpa nyinflyttade familjer och få dem att trivas. Det kunde handla om att introducera dem till olika tjänster som staden erbjuder, visa var badstränderna är eller berätta vilka hobbymöjligheter här finns. Tyvärr var intresset att ställa upp som kompisfamilj inte stort men jag tycker det skulle vara värt att pröva igen, säger Itänen.

Pargas flaggor som fladdrar i vinden i Houtskär.
Bildtext En av Pargas spetshandlingar för 2016 är att öka inflyttningen till staden
Bild: Yle/Johanna Ventus

Även om hon tycker att tanken på en inflyttningscoach skulle vara en bra idé betonar Anne-Maarit Itänen att det finns personer i staden som svarar på frågor som potentiella inflyttare har. Som informationschef blir hon själv ofta kontaktad.

- Det är ganska många som kontaktar mig och det är välkommet. Det är bara att slå en signal så gör jag mitt bästa för att hitta svar på frågorna. Peter Lindgren som säljer tomter kan man också kontakta och så finns vår servicepunkt som gärna hjälper till.

Det behövs någon som jobbar med inflyttning som sin huvuduppgift - annars faller det mellan två stolar.

Företagaren Anders Fagerlund tycker inte det räcker utan vill se att det i staden finns en person som på heltid kunde koncentrera sig på inflyttningen.

- Det behövs någon som jobbar med det här som sin huvuduppgift. Ska du samtidigt sköta andra saker i stadshuset eller på ett lokalt kansli är risken att det faller mellan två stolar.

Eftersom staden inte har resurserna för att anställa en inflyttningscoach hoppas han nu att fler aktörer kunde stråla samman i ett gemensamt försök att öka inflyttningen. Om till exempel staden, företagarföreningarna och församlingen, som i Nagu är en stor markägare, jobbade tillsammans tror Fagerlund att det skulle det vara möjligt att anställa en inflyttningscoach på prov. Samtidigt söker han nu privata sponsorer för projektet.

- Målet skulle vara att anställa en inflyttningscoach för två år. Sedan kan man utvärdera om det lönar sig och jag i alla fall tror att det skulle visa sig vara en lyckad satsning, säger Fagerlund.

Diskussion om artikeln