Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Vad är syftet med Earth Hour?

Från 2016
Uppdaterad 28.03.2020 10:00.
Earth Hour i Cali i Colombia
Bildtext Earth Hour i staden Cali i Colombia.
Bild: EPA/CHRISTIAN ESCOBAR MORA

Du har säkert hört talas om Earth Hour, evenemanget som ordnas en gång per år då alla uppmanas släcka lamporna samtidigt i en timmes tid. Men vad vill man egentligen uppnå med det?

Världsnaturfonden WWF:s Earth Hour är världens största klimatmanifestation, det vill säga en demonstration för klimatet på vår jord.

Klimatet har blivit varmare under de senaste 150 åren och det leder till olika, stora problem, bland annat att glaciärerna smälter, havsvattennivåerna stiger och extrema väder som hårda stormar och väldigt heta eller kalla temperaturer blir vanligare. Människan och vårt sätt att leva här på jorden påverkar klimatförändringen via det som kallas för växthuseffekten.

Växthuseffekten är ett naturligt fenomen men de utsläpp som människan åstadkommer med bland annat bilar, flygplan och energi- och matproduktion gör att växthuseffekten går på övervarv.

Meningen med Earth Hour är att få människor att ta klimatförändringen och dess följder på allvar. Man vill få folk att inse att var och en själv kan påverka klimatet med sina vardagliga val.

Demonstrera genom att släcka lamporna

När många tusentals människor släcker lamporna samtidigt sparar det möjligen en del el, men det är ändå inte det huvudsakliga syftet med Earth Hour. I stället är meningen att få människor att tänka till och reflektera över sin livsstil.

- Earth Hour handlar inte om elkonsumtion, det är inte är kampanj för att spara el, säger WWF:s informatör Kaisa Ryynänen. Det handlar om en symbolisk gest som ska uttrycka oro för miljön och klimatförändringen.

Earth hour mot klimatförädnringen firas den 28 mars 2009.
Bild: Yle

Earth Hour fick sin början år 2007 i Sydney i Australien där två miljoner människor släckte lamporna för att få beslutsfattarna i landet att uppmärksamma klimatproblemet. I Australien har klimatförändringen märkts tydligt, landet har bland annat lidit av svår torka.

Sedan dess har Earth Hour vuxit och blivit ett världsomfattande miljöevenemang. År 2015 deltog drygt en miljard människor från 172 länder jorden över. Earth Hour kan också kopplas till ett mer specifikt tema, som förnybar energi eller hur våra matvanor påverkar klimatet.

- År 2014 samlade Earth Hour i Finland in närmare 22 000 namn till en adress för solenergi, som överräcktes till dåvarande statsministern Alexander Stubb, berättar Kaisa Ryynänen. Temat för Earth Hour var då hur klimatförändringen påverkar de arktiska arterna.

Earth Hour har också lyckats få till stånd naturreservat, miljövänliga energilösningar och utbildningsprogram i olika länder i världen. På Galápagosöarna har Earth Hour bidragit till att förbjuda plastartiklar och skydda havet.

Havsleguaner på Galápagosöarna.
Bildtext Earth Hour har medverkat i olika naturskyddskampanjer, liksom en för att skydda den unika naturen på Galápagosöarna. Där bor många sällsynta djurarter, som bland annat de här havsleguanerna.
Bild: EPA/Guillermo Legaria

En signal till beslutsfattarna

Earth Hour är med andra ord ett symboliskt evenemang och en manifestation, som samtidigt kan främja olika miljöskyddsåtgärder.

WWF vill inspirera människor att konsumera och leva så att det inte belastar klimatet. Den som vill delta i Earth Hour kan till exempel gå ut och skåda stjärnor eller tända levande ljus hemma. Det viktiga är att man släcker lamporna i sin omgivning och har det mörkt i en timme.

- Tanken är att man ska ha en mörk timme, men det betyder inte att man behöver sitta ensam i mörkret utan man kan till exempel ordna en klimatsmart middag med tända ljus för sina vänner, säger Kaisa Ryynänen.

Vem demonstrerar man då för när man släcker lamporna i hemmet eller på jobbet när det är Earth Hour? Enligt WWF går signalen ut till beslutsfattare och politiker liksom investerare, städer och företag.

Ett mörkt Eiffeltorn under Earth Hour 2014.
Bildtext Ett mörkt Eiffeltorn i Paris under Earth Hour 2014.
Bild: EPA/ETIENNE LAURENT

Ju fler människor som deltar i Earth Hour, desto starkare blir signalen, menar WWF. Man vill engagera världens ledare och sätta press på dem att fatta beslut som gör det lättare för människor att leva klimatvänligt.

Earth Hour sker över hela världen, anpassat till tidszonerna. Earth Hour hålls till exempel en timme senare i Helsingfors än i Moskva.

I Finland har man deltagit i Earth Hour sedan år 2009. År 2016 släckte bland annat Domkyrkan i Helsingfors, Finlandiahuset, Stadiontornet och Tammerforshuset ljuset under Earth Hour.

Earth Hour 2020 går av stapeln lördagen den 28 mars kl. 20.30-21.30.

Vad är klimatförändringen och växthuseffekten?

Läs mer om Earth Hour på svenska eller på finska!

Källor: WWF.se: Earth Hour, Earthhour.fi

Diskussion om artikeln