Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

PAM deltar i förhandlingarna om konkurrenskraftsavtal

Från 2016
Uppdaterad 17.03.2016 19:24.
Yle Debatt: PAM går med på att förhandla. - Spela upp på Arenan

Servicefacket PAM deltar i de branschvisa förhandlingarna om hur konkurrenskraftsavtalet ska tillämpas i kollektivavtalen. Rösterna för att delta i förhandlingarna föll 11 för och 5 emot.

Det sade PAM:s ordförande Ann Selin på torsdagen. Styrelsen behandlade ärendet på sitt möte i över sex timmar.

- Beslutet var inte enhälligt. Men det tidigare nejet vändes till ja med samma siffror, 11-5, säger Selin.

Enligt Selin är PAM redo att förhandla om avtalet men ställer strikta villkor. Till villkoren hör bland annat att förbättra ställningen för deltidsanställda. Den så kallade krisklausulen som företag i svårigheter kan hänvisa till får inte bli en lönesänkningsautomat.

- Den långa diskussionen hjälpte, vi anser att vi kanske ändå får ett bättre resultat om vi deltar själva. Vi har inte sagt ja till själva avtalet, vi har sagt ja till att vi deltar i förhandlingarna om avtalet.

Enligt Selin var Sipiläs deltagande i mötet under morgonen en av de faktorerna som fick förbundet att vilja delta i förhandlingarna.

- Vi vill själva påverka, säger Selin.

PAM meddelar i slutet av maj om de godkänner eller förkastar avtalet. Då ska också alla andra förbund meddela om sin medverkan i avtalet. I början av juni samlas centralförbunden för att avgöra hur heltäckande avtalet är. Regeringen ska samtidigt meddela om kommande skattelättnader.

Sipilä deltog tidigare på morgonen

Statsminister Juha Sipilä (C), som deltog i mötet tidigare på torsdagen, sade att han hade fört diskussioner med PAM:s styrelse i positiv anda. Vad Sipilä och facket diskuterade i detalj har inte sagts.

Landets största fackförbund PAM har hittills ställt sig utanför avtalet - under det förra styrelsemötet föll rösterna 11-5 - bland annat på grund av att planerade försämringar i arbetsvillkoren, till exempel en förlängd arbetstid utan lön, slår hårt mot många av fackets deltidsanställda.

PAM har krävt ett konkret löfte av regeringen om skattesänkningar som skulle gynna låglönefackets medlemmar.

Finlands näringsliv EK har i sin tur krävt att avtalet ska vara heltäckande och att också PAM godkänner avtalet.

FFC: Nu snabb start på branschvisa förhandlingar

Fackcentralen FFC:s ordförande Lauri Lyly är nöjd över att också Servicefacket Pam deltar i de branschvisa förhandlingarna. Lyly säger sig vara medveten om hur viktigt det är att kvinnodominerade låglönebranscher har fört en ordentlig diskussion om hur konkurrenskraftsavtalet påverkar sysselsättningen.

- Vi tillgriper ju alldeles exceptionella medel som att öka antalet arbetstimmar och en inre devalvering, genom att avgifter arbetsgivaren har betalat överförs på arbetstagaren, säger Lyly.

Lauri Lyly
Bildtext Lauri Lyly
Bild: All Over Press

Lauri Lyly uppmanar arbetsgivarförbunden att starta de branschvisa förhandlingarna om tillämpningen så snabbt som möjligt. Över 300 kollektivavtal ska omformuleras.

Önskemålet om snabb start på förhandlingarna kommer också från Tjänstemannacentralen FTFC.

Sipilä nöjd

Statsminister Sipilä som befann sig i Bryssel på torsdag eftermiddag gläds över PAM:s beslut. Han säger sig förstå att beslutet var svårt för PAM:s styrelse att fatta.

– Framför allt att säkerställa de deltidsanställda och lågavlönades ställning i förhandlingarna är en tekniskt svår fråga.

Sipilä sade också att han nu hoppas att proppen lossnar så att man kan gå vidare.

Om förhandlingarna börjar nu kan resultaten presenteras i maj eller juni, enligt Sipilä.

Diskussion om artikeln