Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Fokus på funkishus i Karis

Från 2016
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
Tre funktishus på rad i ett villaområde.
Bildtext På Centralgatan i Karis finns det flera funkishus i rad.
Bild: Yle/Malin Valtonen

De sockerbitsformade, ljusa husen blev populära i Karis på 1930-1940-talet. Det byggdes så många hus att det i dag finns fler funkishus i Karis än på något annat ställe i Finland.

Ett typiskt funkishus är kubformat med ett platt eller svagt sluttande tak. Byggnaden har en ursprungligen ljus, rappad yta. Senare har en del hus belagts med brädfodring eller skivor.

Stilen uppkom i Europa på 1920-1930-talet. Funkisstilen blev väldigt populär i Karis och på andra håll i landet i slutet av 1930-talet när depressionen hade släppt och också efter kriget när Finland återuppbyggdes.

Kim Björklund i Karis.
Bildtext Historikern Kim Björklund har tittat närmare på funkishusen i Karis.
Bild: Yle/Malin Valtonen

Det är svårt att lägga fingret på varför funkisstilen blev så populär i Karis.

- Antagligen har det gått till så att någon har sett att grannen bygger modernt och fint i den nya, internationella funkisstilen och så ville man ha ett motsvarande, berättar historiker Kim Björklund.

Verk av lokala byggmästare

Han har inventerat funkishusen i Karis genom att gå gata upp och gata ner. Han har också dykt ner i stadens arkiv för att få reda på när husen är byggda och vilken byggmästare som står bakom byggnaderna.

Det är inga arkitekter som står bakom de så kallade sockerbitarna i Karis. I stället har en handfull lokala byggmästare byggt husen, varav ett 40-tal står kvar ännu i dag.

- I dagens läge är 40 hus inte så mycket men på den tiden då de uppfördes så var det en stor del.

Dessutom finns det ett tiotal byggnader till som ungefär passar in på funkisdefinitionen.

- De är ofta lite längre, rektangulärformade. De ser ut som små flervåningshus. Det finns sådana hus bland annat på Landsbrovägen, säger Kim Björklund.

Husen blir utställning och bok

Björklund har tillsammans med arkitekten Kristiina Mäntynen från Helsingfors samlat ihop material för en utställning om funkisarkitekturen i Karis.

Utställningen produceras av Karis musei- och hembygdsförening i samarbete med Västnyländska kultursamfundet. Utställningen finns på Galleri Fokus mellan 18 mars och 8 april.

- Tanken är att vi senare ska göra en bok, en utställningskatalog där vi lyfter fram funkishusen i Karis, säger Björklund.

Sajten kansanfunkis.fi är också en del av utställningen. Den har skapats av Kristiina Mäntynen och där finns det samlat bilder och information om funkisbyggnader på olika håll i Finland.

Diskussion om artikeln