Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Säpo varnar för rysk påverkan i Sverige

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Spasskajatornet i Kreml
Bild: EPA/KADOBNOV

Det handlar om allt från nättroll till personer som verkar under diplomatisk täckmantel i Sverige. Svenska säkerhetspolisen Säpo varnar för nya metoder inom den ryska verksamheten i Sverige.

Det kommer fram i den svenska polisens årsrapport som presenterades på torsdagen.

Vilhelm Unge, analytiker vid kontraspionaget på Säpo berättar om den ryska hotbilden.

- Sedan vi började tala om detta år 2014 har hotbilden breddats. Det är Inte bara underrättelsehotet utan också icke-linjär krigföring. Med detta begrepp menar vi politiska, diplomatiska, militära och informationsrelaterade åtgärder.

Det handlar delvis om hur personer som har för avsikt att idka annan rysk verksamhet än diplomatisk kan verka i Sverige.

- Man kan gömma sig på ambassader, man kan komma via flygbolag eller som journalist, eller som inresande via delegationer, säger Unge.

Psykologisk krigföring

Säpo ser informationsinhämtning från flera stater: Kina, Iran och Ryssland. Mest allvarligt ser man på den ryska verksamheten.

- Hotet från teknisk inhämtning i alla dess former är väldigt påtagligt och tenderar att öka.

Säpo har redan i tidigare rapporter beskrivit hur den ryska hotbilden ser ut, men det nya är att man specifikt nämner den psykologiska krigföringen och kampanjer för att påverka.

- Det handlar om allt från nättroll som spammar kommentarfält, till propaganda i medier som Sputnik. Det syftar till att påverka vår verklighetsuppfattning och att svartmåla politiker. Det handlar också om förfalskade brev i en någon ministers namn som cirkulerar på nätet.

- Det är välkoordinerat från rysk sida - allt från presidentadministrationen till ryska företag som vi måste hålla ögonen på. Vi ser underrättelseaktiviteter inom alla dessa områden. Den sammantagna bilden är väldigt oroande, säger Unge.

Rysk agent tvungen att lämna Sverige

På Säpos presskonferens på torsdagen kom det fram att en rysk underrättelseofficer tvingats lämna Sverige. Personen "drev helt klart verksamhet utanför det diplomatiska arbetet", enligt Säpo.

Ifjol rapporterade Säpo att ryska instanser har köpt upp kartor över Sverige, som är av den typen att man kan anta att det handlar om militär planering. Säpo fick en fråga om det här också på torsdagen.

- Kartköpen är inte en stor enskild bit, men det är ett exempel på vad som pågår. Det finns fler problem vi ser, men av naturliga skäl vill vi inte berätta mera, säger Säpochefen Anders Thornberg.