Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Älska stugliv!

Från 2016
Uppdaterad 04.04.2016 10:35.
Tiina på huk framför en vedhög
Bild: Yle/ Tiina Grönroos

För drygt tio år sedan blev jag med stuga, det har jag inte ångrat. Inte en endaste dag faktiskt. Inte ens när det visade sig att det gamla torpet var i sämre skick än vi trodde.

I mitten av mars publicerade svenska yle en artikel där det framkom att stugliv sysselsätter. Stugekonomin omsätter över sex miljarder euro och sysselsätter kring 60 000 människor. Mycket av de här pengarna går till byggnads- och reparationsarbeten.

Jo tack, min familj har nog hållit stugekonomin i gång. De nedersta stockraderna var genomruttna, likaså stockarna under alla fönster. Stugan, som troligtvis är byggd i slutet av 1800-talet hade på 1970-talet fått nya (fula) fönster och enda trösten med den omfattande rädda stugan-renoveringen var att jag med gott samvete kunde byta ut de här fönstren mot nya, men mera stilenliga fönster. Här tycker någon kanske att jag borde satsat på riktigt gamla, renoverade fönster, men någonstans går också min gräns vad gäller både ork och i synnerhet pengar.

Det är inte ens så farligt fast det inte går som på Strömsö varje gång.

Under årens lopp har stuglivet bjudit på vansinnigt många timmar arbete. De som inte förstår tjusningen med att ha en egen stuga förstår inte heller hur stugägare kan sätta så mycket av sin lediga tid och semestrar till att renovera, snickra, måla och tapetsera.

Det är inte ens så farligt fast det inte går som på Strömsö varje gång. I sanningens namn är det rätt sällan det lyckas med en gång. Men med tiden har jag blivit en bättre och framför allt tålmodigare renoverare.

Jord- och skogbruksministeriets stugbarometer visar också att allt fler finländare vill distansjobba från stugan. Att bo i sin stuga längre tider än enbart sommarmånaderna är betydligt lättare idag i och med att var tredje stuga är försedd med internet. Nio av tio stugor har idag el och många rustar upp sina stugor med diskmaskiner och duschar.

Under höstens och vinterns lopp har jag renoverat och byggt till i min stuga. Idag kan jag inte kalla stugan för stuga längre. Det gamla torpet har fått sällskap av nya väggar och nya kvadratmeter. Torpet har blivit ett hus. Men jag föredrar ändå att tala om min stuga. Det här eftersom jag älskar stugliv. Numera älskar jag stugliv året runt eftersom jag bosatt mig här permanent. Och den här sommaren ska jag måla alla fasader!

I Experttimmen den 7.4 är temat fritidsboende. På plats finns experter på byggande, målfärger, avloppsplanering och miljöfrågor. Vi har också en expert på grannrelationer och vad du kan göra om släktingarna invaderar fritidshuset och förväntar sig helpension.

Formuläret är inte längre tillgängligt.

Mer om stug- och villaliv:
Vad betyder stugan eller villan för dig? Berätta!

Pia med flera: Älskade stugliv!

Programmet är inte längre tillgängligt


Experttimmen i Radio Vega 7.4 kl 19.22-21.00 i Radio Vega. Du kan ringa och ställa frågor på 0600-11 12 13 eller e-posta oss på expert@yle.fi

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln