Dagen då hela världen är irländsk
Den 17 mars firas dagen till minnet av Irlands skyddshelgon St Patrick. Det är också dagen människor med irländskt ursprung får fira sina rötter och alla andra gladeligen får vara irländska – i alla fall för en dag.
St Patricks Day-festligheterna är av tradition större bland den irländska diasporan och bland människor med irländskt ursprung runtom i världen. Det är speciellt förutom på Irland i USA, Kanada, Storbritannien och Australien som St Patricks Day firas stort.
Högtiden firas ofta med parader genom städer. Olika organisationer med mer eller mindre irländsk anknytning deltar med sina symboler.
Firandet har en del lokala drag. I USA är till exempel polisen och brandkåren ofta väl representerade i festligheterna.
Dessutom uppmärksammas dagen på högsta politiska ort i USA då presidenten årligen har en St Patricks Day-mottagning inför helgen.
Firandet av den helige Patrick har också varit föremål för en del kontroverser genom åren.
I tiderna har nykterhetsrörelsen visat sitt missnöje mot de ölstänkta kulturyttringarna som förekommer i samband med firandet världen över.
Den äldsta och samtidigt också världens största parad går av stapeln i New York där irländare och irländskt sinnade marscherat årligen den 17 mars sedan 1762. Stora parader i USA ordnas också i Boston och i Chicago, städer med en stark irländsk prägel, men New York stoltserar med den största.
Som mest har omkring 200 000 människor deltagit i paraden och fler än 2 miljoner människor funnits i publiken.
Regnbågsfolket marscherar i grönt
I år kommer organisationen Lavender and Green Alliance för första gången att marschera tillsammans med övriga irländsk-amerikanska organisationer i New York. Gruppen arbetar för köns- och sexualminoriteters rättigheter i samhället.
Tidigare har regnbågsorganisationer inte fått delta med sina symboler i paraden, även om individer naturligtvis fått delta.
- Det här är en stor seger, säger Emmaia Gelmann som under flera år demonstrerat mot arrangörernas ståndpunkt.
Under flera år har det funnits ett politiskt tryck på arrangörerna. Bland annat har flera politiker valt att inte delta i paraden. För två år sedan valde New Yorks borgmästare Bill de Blasio att inte delta.
Dessutom har stora sponsorer som ölbryggeriet Guinness hotat med att dra tillbaka sitt stöd om inte beslutet hävs.
Inte första kontroversen
Tidigare har till exempel några katolska organisationer meddelat att de bojkottar paraden eftersom inte organisationer som motsätter sig abort får delta med sina symboler synliga.
Samtidigt har också en del kritiserat att grupper som uttryckt sitt stöd för beväpnade grupperingar på Irland får delta i paraden med sina fanor. Däribland finns gruppen NORAID som samlade pengar till irländska republikanska armén IRA då våldsamheter pågick i Nordirland.
Hundra år sedan Påskupproret
I år lägger också hundraårsjubileet för det så kallade Påskupproret en prägel på firandet.
Påsken 1916 utspelades ett i raden av många upprorsförsök på Irland som krossades av den brittiska militären.
Upproret ses ändå ofta som något av en vändpunkt som banade väg för självstyre och senare ett självständigt Irland.